Lund ansöker om att bli global litteraturstad

- in Kultur, Kultur & Nöje, Nyheter

Lunds kommunstyrelse beslutade under gårdagen att ansöka om medlemskap i nätverket UCCN: UNESCO Creative Cities. Detta meddelas i ett pressmeddelande från Lunds kommun.

Nätverket verkar för att främja globala samarbeten i olika frågor, däribland litteratur. Kommunstyrelsen ska framöver låta kultur- och fritidsnämnden ta fram en ansökan till UCCN.

Syftet är att Lunds kommun vill att Lund blir en “global litteraturstad”. I Juni 2023 ska den formella ansökan till UCCN skickas in och besked om antagning får Lunds kommun först senare under hösten.

Kommunen listar ett antal anledningar till att de vill ansöka, däribland följande:

“Nätverket UCCN bidrar till att fler internationella författare, poeter och gästföreläsare tillsammans med lokala motsvarigheter kan medverka på publika evenemang, skrivarutbildningar samt andra litterära projekt.”

Skulle Lund bli antaget får staden dessutom titulera sig som en ”City of Literature”. Ansökan ses som en del av Lunds kommuns litteraturpolitiska strategi som sedan 2018 går under namnet ”Ordets stad”.

– Att vara en del av Unesco Creative Cities Network skulle vara ett erkännande av Lund som kultur- och litteraturstad. Det sätter Lund i ett brett globalt sammanhang där vi både kan lära av andra och där vi kan bidra med den stora och unika bredd som vi redan har inom litteraturområdet, säger Sebastian Jaktling (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i pressmeddelandet. 

Vidare uttalar sig kultur- och fritidsdirektör, Martin Håfström:

– Här kommer mycket handla om att stärka styrkorna och lyfta fram det vi redan gör. Lund har ett unikt utbud inom det litterära området. Det vill vi att fler ska få ta del av.

Kommunens förhoppning är att knyta till sig internationella samarbetspartners samtidigt som det ska bidra till inspiration.