Efter kritiken – regeringen ändrar passreglerna igen

- in Nyheter, Politik

Migrationsverkets nya rutiner för passkontroll mötte stor kritik sedan de försvårat för utbytesstudenter och forskare. Nu kommer regeringen med nya direktiv.

I höstas väcktes kritik mot Migrationsverkets nya praxis kring passkontroll. De nya rutinerna innebar att de som ansöker om uppehållstillstånd från utlandet nu måste uppvisa pass under ett personligt besök på landets svenska ambassad eller generalkonsulat. Flera lärosäten kritiserade de nya reglerna, som de menade försvårar för utbytesstudenter och forskare. En av de som kritiserat förändringen är Lunds universitets rektor, Erik Renström. I ett brev till regeringen beskrev han de nya reglerna som ”närmast katastrofala”.

För några veckor sedan beslutade regeringen att ändra Migrationsverkets uppdrag så att det ska bli lättare att visa upp pass i samband med ansökan. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger till Dagens Nyheter (21/2) att ansökan på nätet inte är en möjlig lösning utan att ändra lagstiftningen och att lösningen behöver ske på annat sätt.

– Det skulle kunna handla om att Migrationsverket skickar ut personal med mobil enhet till utvalda orter, i närhet till universitet med många sökande, till exempel den amerikanska västkusten, säger Malmer Stenergard till Dagens Nyheter.

SFS:s ordförande Linn Svärd.
Foto: Saber Malmgren

Linn Svärd, ordförande för Sveriges förenade studentkårer säger till Lundagård att det innebär stora hinder att behöva åka till en ambassad för att visa upp sitt pass. Hon är positiv till att det sker en förändring, men tycker att lösningen verkar komplex och att det finns enklare alternativ.

– Jag hoppas att det kommer att fungera, men jag är inte övertygad. Det här handlar om sverigebilden och jag är inte övertygad om att Sveriges attraktivitet kommer att bestå. Det kan ha negativ inverkan på våra studier eftersom vi vill ha en högkvalitativ utbildning och internationalisering är en del av det.

Utbildningsminister Mats Persson (L) ser allvarligt på problemet och förklarar i ett mejl till Lundagård att de nya rutinerna har skapat ”oproportionerliga konsekvenser”. Han ser positivt på den nya lösningen med att skicka ut personal till områden med många sökande. ”Det förenklar för möjligheten att visa upp sitt pass i original, utan att till exempel behöva åka till Washington.”

På frågan om detta riskerar att skapa ojämna möjligheter när vissa universitets ansökan underlättas svarar han att han har förtroende för myndighetens förmåga att avgöra de exakta platser som förenklar för så många studenter som möjligt. Han framhåller att det är en betydlig förbättring och en åtgärd som kan göras snabbt. ”Vi fortsätter att följa frågan mycket noggrant och avser hitta en långsiktig lösning längre fram.”

Artikeln publicerades ursprungligen i Lundagård nr 2 2023