Maktskiftet: Linnea Landegren och Anton Silverbern är Lundastudenternas nya röst

Efter två timmar i Palaestra och en intensiv diskussion slogs klubban i bordet. Motkandidaterna Linnea Landegren (HTS) och Anton Silverbern (SAM) kommer att leda Lunds universitets studentkårer (Lus) det kommande året.
– Det känns stort, säger Lus nya ordförande Linnea Landegren.

Klockan är 18:00 och det råder uppsluppen stämning i Palaestra. De kommande timmarnas allvar märks knappt när nuvarande och tidigare kårheltidare glatt hejar på varandra. 

– Jag tänkte köra igång, inleder valtingets ordförande Erik Nordlund med en harkling. 

Tumultet och småpratet avbryts. På detta följer den vanliga formalian i rasande takt, justerare ska väljas, röstlängden fastställs, mötet finns behörigt utlyst och datum för protokolljustering bestäms till 7 april.

Sedan över till punkten som alla har kommit för: valet av Lunds universitets studentkårers (Lus) presidium inför nästa läsår. Som Lundagård tidigare har rapporterat är det två duos som ställs mot varandra: det sittande presidet bestående av Emmy Svensson och Alva Söderbäck, och motkandidaterna Anton Silverbern (orförande för Samhällsvetarkåren, SAM) och Linnea Landegren (ordförande för Humanistiska och teologiska studentkåren, HTS).

Genomgången av de olika kandidaterna avklaras snabbt. Samtliga kandidater har redan presenterat sig och de flesta frågor har redan ställts under förra onsdagens hearing. Under den obligatoriska fikapausen råder det fnissig och glad stämning där mötesdeltagarna samlas runt bordet av clementiner, riskakor, Singoalla- och Ballerinakex. 

Pausen avbryts och lappar med inlogg till den digitala omröstningen skickas runt.

– Tappar man bort en lapp så får man inte rösta! varnar Erik Nordlund lite lagom strängt innan han öppnar upp för diskussion kring kandidaterna. 

Fikapausens munterhet står i klar kontrast till de allvarsamma samtal som följer när kårerna ges möjlighet att lägga fram sina tankar och känslor. Rummet delas i två läger där framförallt Juridiska Föreningen (JF) och Corpus Medicum, Emmy Svenssons respektive Alva Södebäcks gamla kårer, ställer sig bakom det sittande presidiet medan SAM och HTS ställer sig bakom Anton Silverbern och Linnea Landegren. 

– Han kommer utgå från vad medlemmarna i Lus tycker är viktigt, och kommer pusha för det i alla sammanhang, poängterar en representant för SAM om sin nuvarande ordförande. 

 – Vi ser Linnea som en väldigt bra kandidat. Vi känner henne bäst i det här rummet, konstaterar en representant för HTS.

– Vi håller med om att Linnea är en bra kandidat, men vi tycker Alva och Emmy är bättre kandidater med större kompetens, kontrar JF.

– Vi har förtroende från våra studenter, och då måste vi välja det som är bäst för våra studenter. Inte bara det som är bra utan det som är bäst. Vi ska inte gå på någon känsla av att ”alla ska få vara med”, säger en representant för Corpus Medicum med eftertryck.

Bland övriga kårer verkar åsikterna tudelade, en del talar för sittande presidium och deras kompetenser medan andra yrkar för maktskifte.

Ungefär 25 minuter in i debatten tas beslutet att göra en provotering – det vill säga en omröstning om huruvida kårrepresentanterna är redo att rösta om vilka de vill välja till Lus presidium. Men än är inte alla redo att ta något beslut och debatten fortsätter.

Ytterligare en kvarts debatt fortlöper innan Erik Nordlund beslutar att det är dags att gå vidare. Därefter ges kårerna möjlighet att rösta gällande vilka kandidater de har förtroende för – kårerna röstar att de har förtroende för samtliga kandidater. Erik Nordlund deklarerar att den officiella valomgången kan dra igång.

Spänningen stiger. Det enda som hörs är knapper från tangentbord.

Ett sus går genom salen när Erik Nordlund finner att Linnea Landegren och Anton Silverbern blir valda till Lus presidium nästa läsår. Valberedningens förslag, att ge Emmy Svensson och Alva Söderbäck förnyat förtroende, får inte kårernas gillande – det blir uppstickarduon som tar över. Linnea Landegren blir ordförande för Lus, och Anton Silverbern blir vice ordförande.

– Det känns stort, säger Linnea Landegren till Lundagård, och hennes nya parhäst Anton Silverbern instämmer:

– Det är fint att vi har fått kårernas förtroende.