”Det kommer att bli något färre deltagare”

- in Nyheter

I lördags startade årets upplaga av Lundapride. Men bara dagar tidigare höjde Säpo terrorhotnivån från nivå tre till fyra på den femgradiga skalan, vilket har skapat oro bland festivalens arrangörer och deltagare.

Terrorhotnivån har gjort att festivalen, som funnits sedan 2014, fått ändra sina rutiner.

– Vi har ökat polisnärvaron i paraden. Polisen tittar också in på våra event. De är närmare oss än någonsin, säger Lundaprides ordförande Joakim Månsson Bengtsson.

– Vi har också fler volontärer som är där för att se om något ser konstigt ut. Inte specifikt terrordåd kanske, utan även ofredande eller liknande.

På lördag går pridetåget i Lund av stapeln, men redan i helgen startade festivalen ute i ”byarna”: Södra Sandby, Dalby och Veberöd. Men trots det skärpta säkerhetsläget mot Sverige har festivalen hittills inte stött på några större hot.

–Det finns några i byarna som inte gillar att vi är där. Någon som tittat lite snett och som gett långfingret. Någon med dålig uppsyn, men inte värre än så. Inga hot mot Lundapride eller mot oss i styrelsen. 

Joakim Månsson Bengtsson säger dock att det finns en liten oro, men att han litar på polisens arbete. Han förstår dock om folk blir drar sig från att delta.

– Det kommer bli något färre deltagare i år, men det faller ingen skugga på dem, säger han och menar att han inte kan bestämma över folks deltagande:

– Jag vill inte ta ett beslut för någon annan, vi gör allt vi kan för säkerheten, men det är polisens jobb i slutändan. Och dem har vi stort förtroende för.