LU:s rektor lyrisk efter beskedet om Nobelpriset

- in Nyheter

Lunds universitets rektor Erik Renström jublar efter att atomfysikern och lundaprofessorn Anne L’Huillier tilldelats Nobelpriset i fysik 2023.
– Vi ska skicka blommor och chokladaskar och allt möjligt och sen ska det bli fest!, säger han.

– Jag håller på att leta mig ut från ett parkeringshus här i Göteborg för att bege mig tillbaka ner till Lund, men jag mår alldeles utmärkt!, säger rektor Erik Renström när Lundagård når honom på telefon. 

Han säger att i dag är en glädjens dag och fortsätter att berätta om vad ett Nobelpris innebär för Lunds universitet (LU) idag, 

– Ett sånt här pris betyder otroligt mycket både för LU men också för Sverige i stort som forskningsnation, att man kan vara med och konkurrera om såna här priser.  

Erik Renström menar också att ett pris idag innebär ännu mer än det gjorde för 20-30 år sedan, då konkurrensen blivit hårdare och hårdare för varje år som gått. Samtidigt säger Erik Renström att det inte är särskilt förvånande att priset tilldelats just Anne L’Huillier, 

– Jag har ju vetat att Anne varit en av bubblarna, hon fick till exempel Wolfpriset härom året och hon tilldelades LU:s guldmedalj bara häromveckan, säger Erik Renström och fortsätter:

– Jag har varit övertygad om att förr eller senare så kommer Anne att belönas, men man vet inte om det blir det här året eller nästa år. Det finns en bred bedömning om att det här är ett väldigt välförtjänt pris. 

Anne L’Huillier har tidigare även mottagit Max Born-priset, UNESCO L’oreal award och Blaise Pascal-medaljen bland andra. När hon tilldelades LU:s guldmedalj sade Erik Renström att det enda som kvarstod för henne nu var just Nobelpriset. 

Även om priset enligt rektor Erik Renström inte kommer som någon stor chock eller överraskning ska det självklart firas.

– Jag fick just frågan om jag ska skicka blommor och då sa jag att ”ja, vi ska skicka blommor och chokladaskar och allt möjligt och sen ska det bli fest!”, säger han. 

– Vi ska försöka hitta former som passar Anne också så hon orkar med allt, så hon får bestämma lite, men det är klart att det här ska uppmärksammas!