Mumin möter Dante i ”Den naturliga komedin”

- in Kultur & Nöje, Recension

Ulla Donners andra serieroman övertygar. Alice Nyberg har läst ett mångfacetterat verk: å ena sidan är boken som ett manifest, en kritik mot människans förmåga att förstöra. Å andra sidan handlar det om den enskildes dödlighet och hur lite kontroll du egentligen har över livets gång.

Den naturliga komedin tar avstamp i Dante Alighieris Den gudomliga komedin men i stället för att följa Dante genom helvetets olika lager följer vi Björk: ett hoppfullt björklöv som inte förstår att tiden snart är inne för ett litet löv att brytas ned. Björk faller, bokstavligt talat, in i Candy, en blandsvamp med mindervärdeskomplex och ”statement-glasögon”. Björk är fast besluten att hitta till den mytomspunna, med stark betoning på myt, Höstfesten, årets höjdpunkt för ett litet löv.

Med Candy som vägvisare tar de sig genom skogens olika delar. Från kalhyggen till djupaste granskog. De träffar Gun. En uråldrig varelse som för det mesta är tyst och lite konstig men som ska visa sig spela en stor roll för skogen och dess invånare.

Ulla Donner har skapat en mångbottnad roman med tydliga referenser. Illustrationerna är märkbart influerade, utan att bli en imitation, av Tove Janssons bildspråk och titt som tätt genom bokens gång används direkta citat ur Dantes Den gudomliga komedin.

När jag slår ihop boken kommer jag på mig själv med att sitta tyst en stund. Vad läste jag precis? Visst, det är en absurd historia om björklöv och svampar som tjafsar och babblar, men det är också en historia om vanmakt och sorg. Det är en bok som rymmer både det stora och det lilla. Donner utforskar såväl människans relation till naturen (eller snarare naturens relation till oss) som människans relation till sig själv. Vad gör vi här? Vad är poängen med allt? Är livet bara en lång promenad genom en döende skog?

Utöver att vara en dynamisk och kreativ berättelse är boken fylld till bredden med lekfulla och fyndiga illustrationer. Varje gång jag bläddrar mellan sidorna upptäcker jag något nytt, ett ansikte i ett träd, en konstig svamp, ett dött löv. Kort och gott, Ulla Donner har skapat en bok som inte bara tar sig ann Dantes komedi i moderna tider. Hon utforskar även den eviga frågan: Vad är meningen med livet?