De kan få årets Oscarsnomineringar

- in Kultur & Nöje

Den 96:e upplagan av Oscarsgalan går av stapeln i mars men redan på tisdag eftermiddag annonseras årets nomineringar. Lundagårds kulturskribent Adam Biwall Sandberg har följt galan sedan sjutton år tillbaka och försöker varje år lista ut vilka som kan få prischans. Här kommer en guide till de tio filmer som kan ha störst chans till nomineringar i år.

Oppenheimer 

Som en halva av Barbenheimer-fenomenet lyckades Christopher Nolan med något ovanligt: att locka en stor publik till ett tre timmar långt historiskt drama. En film som följer en teoretisk fysikers uppgång och fall låter i teorin inte som den mest rafflande av premisser. Men med grandios musik, av svenska Ludwig Göransson, storslaget foto och en stark skådespelarensemble är det här filmen att slå.

Jag tippar 11 nomineringar till Oppenheimer:

Bästa film, regi (Christopher Nolan), manlig huvudroll (Cillian Murphy), kvinnlig biroll (Emily Blunt), manlig biroll (Robert Downey Jr.), adapterat manus, foto, klippning, scenografi, musik och ljud. 

Killers of the Flower Moon

När olja hittas på Osagefolkets land i Oklahoma under 20-talet följs detta av korruption, förtryck och mord. En fängslande men grym historieskildring återförenar regilegenden Martin Scorsese med Leonardo DiCaprio och Robert De Niro. Men trots stornamnen är det Lily Gladstone, som Osagestammens Mollie, som fångar allas uppmärksamhet. Bli inte förvånade om hon får en guldstatyett i mars!

Jag tippar 11 nomineringar till Killers of the Flower Moon:

Bästa film, regi (Martin Scorsese), kvinnlig huvudroll (Lily Gladstone), manlig biroll (Robert De Niro), adapterat manus, foto, klippning, kostym, scenografi, musik och ljud.

Poor Things

Yorgos Lanthimos har blivit känd för sin visuella stil och excentriska berättelser. I denna anda följer filmen Bella Baxter, en kvinna återupplivad à la Frankenstein med bebishjärna i vuxen kropp, som får lära sig om allt det härliga och hemska med världen. En film som kan tudela publiken men där slående miljöer, gott om sexuell humor samt en Emma Stone som aldrig varit bättre gör den svår att motstå.

Jag tippar 10 nomineringar till Poor Things:

Bästa film, regi (Yorgos Lanthimos), kvinnlig huvudroll (Emma Stone), manlig biroll (Mark Ruffalo), adapterat manus, foto, klippning, kostym, scenografi och smink.

Barbie

Att förra årets största biosuccé skulle bli Barbie var det nog inte många som trodde. Föga förvånande var att Greta Gerwig var den som lyckades forma en uråldrig kommersiell produkt till en rolig, färgsprakande film med feministisk slagkraft och ett catchy soundtrack. Enda sorgen är att Margot Robbie, som bär filmen med bravur, kan ha svårt att bli nominerad bland ett tufft startfält.

Jag tippar 8 nomineringar till Barbie:

Bästa film, regi (Greta Gerwig), manlig biroll (Ryan Gosling), adapterat manus, kostym, scenografi och bästa låt (”I’m Just Ken” & ”What Was I Made For?”).

Maestro

Världsberömde kompositören Leonard Bernsteins kärleksfulla och snåriga äktenskap, som präglas av hans förkärlek till män, skildras med Bernsteins pampiga kompositioner och väldigt mycket ”old age”-smink. Bradley Coopers andra film som regissör följer därför i spåren av de klassiska biografiska skildringar som Oscarsakademin verkligen brukar älska.

Jag tippar 6 nomineringar till Maestro:

Bästa film, kvinnlig huvudroll (Carey Mulligan), manlig huvudroll (Bradley Cooper), foto, ljud och smink.

Anatomy of a Fall

Utländska filmer nomineras sällan till storpriserna men Justine Triets domstolsdrama kan bli ett undantag. Filmen följer en författare som blir huvudmisstänkt när hennes man hittas död. Samtidigt försöker deras blinde son pussla ihop vad som är sanning och lögn. Fantastiska Sandra Hüller i huvudrollen samt filmens skickliga klippning gör det här till en av förra årets bästa filmer.

Jag tippar 5 nomineringar till Anatomy of a Fall:

Bästa film, regi (Justine Triet), kvinnlig huvudroll (Sandra Hüller), originalmanus och klippning.

The Zone of Interest

En kommendant vid Auschwitz och hans fru försöker bygga sitt drömliv intill koncentrationslägret. Jonathan Glazers tidigare filmer (Under the Skin, Birth) har polariserat både publik och kritiker, men denna inblick i mänsklighetens alldaglighet bakom fruktansvärd brutalitet har hyllats stort. Ovan nämnda Sandra Hüller har också dubbel chans då hon även medverkar här.

Jag tippar 5 nomineringar till The Zone of Interest:

Bästa film, foto, musik, ljud och utländska film.

The Holdovers

En butter lärare, en sörjande moder och en bortglömd tonåring utgör den udda trio som får spendera ett jullov tillsammans på en internatskola i 70-talets USA. En simpel men ack så effektiv berättelse som med otrolig värme lyckas charma en till både skratt och gråt. Alla tre huvudskådespelare borde nomineras men det är underbara Da’Vine Joy Randolph, som spelar modern Mary, som har störst vinstchans i mars.

Jag tippar 5 nomineringar till The Holdovers:

Bästa film, manlig huvudroll (Paul Giamatti), kvinnlig biroll (Da’Vine Joy Randolph), originalmanus och klippning.

Past Lives

Vad händer med en kärlek som aldrig får chansen att blomma ut? Det utforskar regissören Celine Song i sin första långfilm, en berättelse om barndomskompisarna Nora och Hae Sung som får chansen att återknyta kontakten efter många år och många mil ifrån varandra. En lika vacker som sorglig kärlekshistoria som funkar tack vare Greta Lee och Teo Yoos gnistrande kemi.

Jag tippar 3 nomineringar till Past Lives:

Bästa film, kvinnlig huvudroll och manus.

American Fiction

En till långfilmsdebutant hittar vi i Cord Jefferson som följer en frustrerad professor som skriver en stereotypiskt ”svart” bok som satir men vars verk leder till stora hyllningar och hög försäljning. Med en stark ensemble, under ledning av Jeffrey Wright (Westworld), har filmen hyllats för sin humor och sitt insiktsfulla material vilket får mig att längta till dess, hittills oplanerade, biopremiär.

Jag tippar 3 nomineringar till American Fiction:

Bästa film, manlig huvudroll (Jeffrey Wright) och originalmanus.

BUBBLARE: Bli inte förvånad om dessa filmer dyker upp i stället

Spider-Man: Into the Spider-Verse

All of Us Strangers

May December

The Color Purple