Hundratals djur ruttnade i LU:s frysar

- in Nyheter

Under julhelgen drabbades zoologiska samlingarna i Lund av ett strömavbrott som slog ut institutionens frysar och lämnade 500 djurkroppar att ruttna. Forskningsmaterial som samlats in under en tioårsperiod har förstörts, bland annat en gråsäl, igelkottar och fåglar, något Ekot var först att rapportera om.

Någon gång under mellandagarna gick strömmen på universitet. När strömmen återvände hade temperaturen i frysrummet, som normalt ska ligga på 24 minusgrader, stigit till 24 plusgrader. Först den 2 januari upptäcktes skadorna när personal återvände till institutionen. Hundratals djur hade då ruttnat, och det hade börjat läcka ut blod.

– Det var inte jättemysig syn, säger Maria Mostadius, museiintendent vid zoologiska samlingarna, till TT. 

Hon beskriver en sötaktig lukt från de härsknande kropparna och säger att en förruttnelseprocess hade inletts.

Lunds universitets samlingar fungerar som ett bibliotek för forskningsmaterial, där forskare från hela världen kan vända sig för att låna material. De zoologiska samlingarnas uppgift är att kontinuerligt införa nytt material i form av djurkroppar och sedan bevara dem på olika sätt. Det inkluderar att stoppa upp dem, bevara dem i etanol eller spara skelett eller skinn. Det första steget är alltid att placera dem i frysen.

– Tidigare hade det alltid funnits personal på plats under julhelgen, men denna gång hade alla fått ledigt, säger Maria Mostadius. 

Hon är särskilt bedrövad över förlusten av insamlade ugglekroppar och material från olika fiskar. Totalt har de zoologiska samlingarna cirka två miljoner djur. Det är omkring 500 djurkroppar som gått förlorade och dessa har bränts upp, något som kostade institutionen 30 000 kronor

– Det kommer att ta lång tid innan institutionen återhämtar sig från förlusten av forskningsmaterial, säger Maria Mostadius till TT.

Texten uppdateras.