KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Kreditköp, jazz och psykoanalys

Lundagårds kulturredaktion har samlats denna 2024 års skottdag för att tipsa om sådant du bara inte får missa. Denna vecka tipsas det om en undersökning av hur svenskarna började handla på kredit, en jazzlegendar som gått ur tiden och en artikelserie som riktar udden mot divanen.

Omslag: Albert Bonniers Förlag

En värld på kredit

I den nyligen utkomna boken Den stora kreditfesten (2024) utforskar journalisten Jonas Malmborg historien om kreditföretaget Klarna. Trots att Malmborg inte fått intervjua de tre grundarna, lyckas boken ändå skildra företagets enorma framgångar (och motgångar). Trots ett ibland tekniskt överdetaljerat språk, är Den stora kreditfesten ett fängslande och gediget försök att förklara hur svenskarna omfamnade idén att köpa först och betala sen.

Vera Svahn

Georg Riedel. Foto: Fredrik Hjerling

Riedel i vårsolen

Melodins mästare har slutat spela. Kvar finns tusentals visor som kommer att överleva honom. Georg Riedel avled i söndags och var jazzmusiker och kompositör, främst känd för melodierna till Astrid Lindgrens filmer. Gå ut i vårsolen och spela en förvisso mycket berömd låt, Monica Zetterlunds Sakta vi gå genom stan, men vars briljanta arrangemang (och dess upphovsman) är mindre omtalat: Georg Riedel stod nämligen i kulisserna, med pennan i hand.

Malte Huitfeldt

Roland Paulsen. Foto: Erika Weiland

Psykoterapi under lupp

Är det verkligen okej att ens psykoanalytiker somnar under terapisessionen? Det frågar sig Roland Paulsen efter en udda upplevelse i sin psykoanalys. Paulsen är universitetslektor i företagsekonomi på Lunds universitet och har skrivit en artikelserie för Dagens Nyheter om psykoterapi. Det är intressanta och kritiska texter om vad det innebär att vara människa, varför vi har ett sådant stort behov av psykologer i dag och hur diagnostiserandet av oss själva ökar lavinartat. Läsvärt – oavsett vad man har för inställning till psykologin.

Thea Sandin