Student planerade skjutning i Vasa – målet var en läroinrättning i staden

- in Nyheter

Den finska centralkriminalpolisen meddelade tidigare under fredagen att en 23-årig kvinna gripits i Vasa. Hon misstänks på sannolika skäl för förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa, rapporterar Svenska Yle.

Enligt kriminalkommissarie Jussi Luoto kunde polisen agera snabbt tack vare tips från allmänheten. Kvinnan greps i tisdags, endast en timme efter att tipset lämnats in till polisinrättningen i Österbotten. 

Förundersökningen är i ett tidigt skede och polisen går därför inte ut med fler detaljer i nuläget, skriver finska polisen på sin hemsida. 

Det finns ännu inget klart motiv. 

Jussi Luoto säger i en intervju med Svenska YLE att det fanns en konkret fara för att dådet skulle ha genomförts samma dag som hon greps. I samband med gripandet konfiskerande polisen ett skjutvapen och patroner. 

Enligt Svenska YLE:s uppgifter är kvinnan student vid Vasa universitet. I nuläget går det inte att fastställa vilken läroinrättning som hotet var riktat mot. 

Före gripandet hade kvinnan publicerat en video på nätet där hon avslöjade att hon planerade ett våldsdåd. 

Enligt Helsingin Sanomat har kvinnan ingen kriminell bakgrund.