Indragen läkarlegitimation efter narkotikadom

- in Nyheter

En tidigare kirurg vid Skånes universitetssjukhus i Lund har fått sin legitimation återkallad. Beskedet kommer efter att hovrätten fastslagit att han gjort sig skyldig till narkotikabrott och misshandel mot sin flickvän. 

När polisen kallades till den lundensiska läkarens hem i november 2022 fann de 176 gram heroin, rapporterar Sydsvenskan. Läkaren greps och förlorade därefter sitt jobb. Dessutom upprättade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). 

IVO ansåg att läkaren hade missbrukat sitt förtroende. SVT har rapporterat om hur han, efter inköpet av drygt 200 gram heroin, brukade varje dag, samtidigt som han hade jour på sjukhuset. Flickvännen har berättat att han hade droger med sig på jobbet och hallucinerade under operationerna, skriver Sydsvenskan. Därtill kom han ofta för sent till arbetet. Enligt Sydsvenskan hittades också patientuppgifter i hans lägenhet.  

Anmälan grundar sig på de brott läkaren dömts för. Vid flera tillfällen misshandlade läkaren sin flickvän. En gång kastade han en porslinsskål i ansiktet på henne. Hon fick tandskador och  skador på läppen som han sedan sydde ihop. Han dömdes även för grovt narkotikabrott, på grund av den stora mängd heroin som påträffades i hans lägenhet, samt ringa narkotikabrott för användning av kokain.

Domen från Lunds tingsrätt överklagades och hovrätten sänkte fängelsetiden till 2 år och 8 månader. Man menade att han troligen skulle förlora läkarlegitimationen och därmed borde fängelsetiden vara kortare, står det i beslutet från HSAN. Där beskrivs också den anmäldes inställning till en indragen legitimation. 

Kirurgen menar att hans missbruk borde ses som en sjukdom och sålunda är en tidsbestämd prövotid mer passande än en återkallelse av läkarlegitimation. Beroendet startade efter en operation vars efterföljande komplikationer krävde behandling med morfinpreparat. Det var missbruket som gjorde honom aggressiv mot flickvännen. Han skulle aldrig ha slagit henne om han hade varit nykter, menar kirurgen. Förutom detta hävdar han att han nu nått bättre insikt om sin sjukdom och idag är han drogfri. 

HSAN valde att gå på IVO:s linje och återkallade läkarens legitimation. De förklarar att läkaren skadat inte bara förtroendet för sig själv, utan för hela läkarkåren. De understryker att brotten var så pass grova att det är befogat att dra in legitimationen.