DEBATT: Att tälta i Lundagård är en irrelevant symbolhandling

- in Debatt

Demokratins största gåva är folkets möjlighet att påverka. Ta då den chansen, i stället för att kräva symbolhandlingar som aldrig skulle kunna hjälpa de som lider. Det skriver studenten Elias Byström i en debattartikel.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

När jag och mina medstudenter såg det nya tältlägret i Lundagård och läste nyhetsrubrikerna från de andra universiteten i landet där liknande aktioner sker, väcktes det många tankar i mitt och många lundensares huvud, och min huvudsakliga fråga som fortfarande skaver inom mig kan sammanfattas med ett ord: Varför? 

Varför tvinga ett utbildande organ att göra ett politiskt och för universitetet irrelevant ställningstagande? Varför är det så viktigt att ett universitet har en offentlig politisk ställning? Framför allt: Hur kan man tro att detta kommer påverka situationen i Gaza? 

Jag vill inte med denna artikel göra ett ställningstagande i den övergripande konflikten. Men vad vi alla vet är att situationen i Israel och Gaza snabbt blivit ohållbar. Hamas utförde den 7 oktober 2023 en grotesk attack mot civila Israeler och militära mål då hundratals civila dödades under en dag. Det går inte att förneka att detta var en akt av terror och det som skedde kan inte försvaras på något vis. Samtidigt har svaret från Israel varit regelbundna anfall mot Gaza utan en tanke på de civila som lider i området, senast i Rafah. Denna konflikt skapar ett ofantligt lidande för alla involverade och min förhoppning är självklart fred, så snabbt som möjligt.  

Men man måste komma ihåg att den övergripande konflikten mellan Israel och Palestina är en av de mest komplicerade geopolitiska situationerna i modern historia. Det är en situation med historiska rötter som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Att göra ett ställningstagande i detta är oerhört svårt och det är detta som väcker min fråga. Varför ska universitetet, ett politiskt neutralt utbildande organ, utkrävas på ett ställningstagande som de flesta politiker inte ens vågar ta i? Faktum är ju trots allt att det inte är ett universitets jobb att driva en politisk agenda. Detta för mig dessutom in på min huvudsakliga fråga. Hur kan man tro att detta kommer påverka situationen i Gaza? 

Studenter runt om i landet demonstrerar för att universiteten ska ta ställning, men låt oss då göra ett litet tankeexperiment och tänka oss att Lunds universitet gör detta. Kommer det att göra någon skillnad i praktiken? Lunds universitet har ingen makt över situationen i Gaza och ingen möjlighet att driva frågan på ett sätt som kan leda till förändring. Men vet ni vem som har det? EU, bland annat. I juni går Europa till val för EU-parlamentet. Om Sveriges studenter la samma energi på att kampanja inför valet som de gör på att försöka tvinga universitetet att uttala sig så skulle dessa studenter kanske kunna göra skillnad, men i stället driver de sin nuvarande aktion som förblir rent symbolisk och irrelevant. För de civila som lider i Gaza är universitetens uttalanden inte mycket att glädja sig åt.  

Ett uttalande från ett universitet stoppar inte ett barn från att dö. Ett uttalande från ett universitet räddar inte pappan som försöker skydda sin familj. Ett uttalande från ett universitet blir bara ännu ett tomt ord i media som dränks av allt det hemska som händer i världen. 

Det kan till och med anses ansvarslöst att som demonstrant lägga sin energi på tomma aktioner när man faktiskt har en möjlighet att jobba för förändring. Demokratins största gåva är folkets möjlighet att påverka. Så ta då den chansen i stället för att kräva symbolhandlingar som aldrig skulle kunna hjälpa de som lider. Om man bryr sig om befolkningen i Gaza bör man engagera sig i politiken. Det är där man faktiskt kan förändra och förbättra.

Elias Byström, teologistudent vid Lunds universitet