Tar skiten själva

- in Nationer, Studentliv

Nedskräpning, fylleskrål och hög musik. Så har grannar till Malmö Nation upplevt nationens klubbverksamhet. Men nu skickar nationen ut sina jobbare på rundor för att städa kvarteret, och hittills har inga klagomål kommit in till kommunen.

Sedan flera år tillbaka har miljöförvaltningen i Lunds kommun mottagit klagomål från grannar till citynationerna, och speciellt Malmö nation. Hög musik, nedskräpning och fylleskrål stör deras nätter.

I våras kom än en gång fler anmälningar:

”Studenterna är på innergården och dricker och låter därefter. Så kan man inte bete sig i ett bostadsområde. Jag förstår inte att det får fortsätta år efter år. Det får vara slut med daltandet av studentnationerna.”

I juni kallade också miljöförvaltningen till ett möte med Malmö nation och några av grannarna för att lösa problemen.

Då presenterade nationen en handlingsplan som författades i november 2010. Nationen har sedan dess arbetat efter den för att lösa problemen med hög musik och nedskräpning.

– Det finns ju alltid spädbarnsproblem med alla nya regler speciellt i nationsvärlden där de flesta sitter på sina poster i ett år, säger Kajsa Ericson, kurator på Malmö nation.

Kommunen bedömer planen som ambitiös.

–  Det är positiva grejer om de klarar av att fullfölja planen helt, säger Roger Holm, handläggare på miljöförvaltningen.

Under hösten har arbetet utifrån handlingsplanen fortsatt. Bland annat har de satt upp extra soptunnor och låtit sina jobbare gå runt kvarteret och plocka upp skräp.

Trots att nationen tar större ansvar för städningen än vad som behövs, så ser Kajsa Ericson inte att det är ett problem:

–  Det är bättre att se till att det blir gjort då klagomålen riktas mot oss oavsett om det är vårt ansvar eller inte, säger hon.

För att motverka höga ljud har nationen begränsat hur högt ljudanläggningen kan spela och gett de boende på huset bestämda regler för hur fester skall skötas.

Och arbetet har gett resultat. Hittills har miljöförvaltningen inte tagit emot några klagomål alls.

– Jag tror att det beror på att våra grannar känner att de kan ringa vår jourtelefon, samtidigt som våra aktiva anstränger sig till det yttersta att städa upp efter alla verksamheter, säger Kajsa Ericson,

För att kontrollera nationens arbete kommer miljöförvaltningen att genomföra en oannonserad inspektion någon gång i höst. Samtidigt kommer också en ljudnivåmätning ske hos en närboende granne för att se om de bestämda riktvärdena hålls.