1. Ranelidska julmirakel

- in Julkalender
@Kenneth Carlsson

Bleckhornen + Björn Ranelid = mirakel. Den årliga ”julkoncerten” med Bleckhornen får en poetisk glans i Stora salen i dag. Möt orkestern och författaren i lucka 1.

I Café Athen sitter Jens Hunt, lundagårdsfotografen som lika nyligen som slumpartat har halkat in i AMC Bleckhornen.

– Jag vet inte vad jag gör här. Jag slutade spela trombon när jag gick i åttan. Jag labbade med en tjej som fick veta att jag hade spelat trombon, och hon var med i Bleckhornen. Så hon drog med mig på en repetition och det är bara tre veckor sedan.

Jens Hunt är nervös, men sugen. ”Julkoncerten” är orkesterns största spelning för året och han har precis börjat bekanta sig med sitt blåsinstrument igen efter nästan tio år utan det.

– Jag tror att det kommer kännas mycket jobbigare precis innan. Men om det finns något jag inte behärskar så får jag skita i det, låtsas spela.

Dirigenten John Karlsson drar på sig fracken till konserten. Han har varit högst delaktig i såväl arrangemang som kontakten med kvällens gäst.

– Musiktemat kommer bli mer påtagligt än vanligt, det blir schlager i år. Vi kommer att göra två nummer med Björn Ranelid. Vi har höga förväntningar och är taggade, det är ett ovanligt stort namn för oss.

Och så kommer kvällens stjärna. Med håret svallande och skjortan halvt uppknäppt.

– Jag läste fem år i Lund och jag tackar aldrig nej när studenterna vill att jag ska komma. Jag har sagt nej till fotbollsgalan, jag har sagt nej till Fångarna på fortet och mycket annat, men det här säger jag ja till. För dels är det väldigt trevligt, och dels väldigt viktigt att jag har den kontakten med läsare och lyssnare i land och rike runt. Jag gör 110-120 framträdanden per år och har jag gjort 3500 sedan jag debuterade 25 oktober 1983.

– När det gäller studenter så är det oerhört roligt och stimulerande. Och det är roligt att göra Mirakel. Nu har jag gjort den i Karlstad, i Leksand, finalen i Globen, Allsång på Skansen, Sommarkrysset, Studentsångarna i Stockholm och sen på operan i Malmö på nyårsafton. Fem miljoner har väl hört texten nu, en miljon nästan på Youtube. 3,8 miljoner i original på SVT. Det är fyra gånger så många än vad som har läst Stieg Larsson i Sverige och det är fyra gånger fler än de som har sett Zlatans mål mot England. Jag gick in och tittade bara för att se, haha. Fem miljoner människor har hört Mirakel nu, det är väl den text i Sverige som spridits mest de senaste 30 åren, jag tror jag kan våga påstå det. Det finns ingen annan text som nått så många människor.

Kommer du att bjuda på annat?

– Jag kan göra vad som helst. Jag kan prata inför publik, det finns ingen publik som jag inte har pratat inför. Jag är den ende i Sverige som har gjort alla de tio största TV-programmen: Let’s dance, Stjärnorna på slottet, Skavlan två gånger, På spåret, Babben, Kattis och Fredrik och Filip.

– Det här är något jag aldrig tvekade över när de frågade om jag ville med. Lika roligt varje gång. Jag blir nostalgisk. Jag tänker på bokhandeln där caféet låg. Jag gick dit fem dagar i veckan och spenderade halva mitt studielån på smörgåsarna med rostbiff och remouladkräm. Vi spelade schack och tittade på Marcus Larsons tavla som någon skar med kniv. Och så var där en fontän. Och jag älskade att gå in i ateljen där hade vi samtal om politik, filosofi, teologi, allt. Det blir nästan som att komma hem. En gång när jag skulle hem satte jag mig på Clemens. Jag hade varit på Skissernas museum och plötsligt lipade jag två minuter av glädje när jag såg alla studenter som skulle gå och köpa böcker. Jag tänker på alla gånger jag själv köpte böcker. Det fanns en bokaffär på Sandgatan, där fanns det en man som sprang upp och ner för en stege, som en ekorre. Han dog på sin post, inne i bokhandeln. Han for som en ekorre, upp, ner, upp, ner. Jag älskade att köpa böcker.

AMC Bleckhornen och Björn Ranelid gör två julmirakelföreställningar i Stora salen i dag.

Matiné: 15.00

Gala: 18.00

Spana in dagens julkalenderlucka här.

Fakta

[checklist]

Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge. Spana in kalendern på Lundagard.net här

[/checklist]