Lunds studentkårsföreträdare i vitrysk arrest

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Lus båda ordföranden skulle till Vitryssland på studentkårskonferens tillsammans med Sveriges förenade studentkårer. Istället spenderade de natten i arrest på Minsk flygplats under ”strikt militär bevakning”.

– Det var obehagligt, säger Tora Törnquist.

Tillsammans med bland annat SFS, Sveriges förenade studentkårer, skulle företrädarna för Lunds universitet studentkårer, Tora Törnquist och Nicolai Slotte, delta i en konferens för att diskutera studentkårers IT-arbete i Minsk. Men redan på flygplatsen fick de vända hem.

Istället för att möta sina kollegor i Vitryssland på Belarus State University, spenderade de 15 timmar i arrest på Minsk flygplats.

– Vi hann inte söka visum tillsammans med resterande svenska deltagarna. Eftersom de diplomatiska relationerna mellan länderna är svåra för tillfället rekommenderar utrikesdepartementet att man antingen söker visum via Estland genom att åka dit med passen, eller försöker direkt på Minsk flygplats, säger Tora Törnquist, som efter en nästintill sömnlös natt precis kommit tillbaka till Sverige.

– Vi hade inte möjlighet att åka till Estland, då man är tvungen att lämna passen där i fem dagar. Men vi visste ju innan vi åkte att det var inte var helt säkert att vi skulle få ett visum. Det verkar som om de har beslutat att inte släppa in svenskar den vägen. Vi tror inte att det kan finnas någon annan anledning, för vi hade en himla massa inbjudningar, intyg och sånt.

Hur hade ni det på flygplatsen?

– Det var obehagligt. De höll oss under strikt militär bevakning och vi blev satta i en nästintill tom transithall. Vid tvåtiden på natten slutade dock militären jobbet, och sedan släkte de ner hela flygplatsen och vi blev lämnade, tillsynes helt ensamma.

Studentkårsföreträdarna hade dock tur. Svenska centrat i Minsk gick in och ordnade så att de fick biljetter på första avgången till Sverige, via Wien, sex på morgonen.

Hur känns det?

– Det känns framför allt tråkigt att vi inte kunde delta på konferensen, och det var ganska obehagligt att inte riktigt veta vad vi hade för garantier. Eftersom det inte finns någon diplomatisk verksamhet så finns det inget skyddsnät. Det var tur att vi fick hjälp, för annars vet vi inte hur vi skulle ha tagit oss hem.

Artikeln har uppdaterats efter publicering.