Hon trakasseras för sina åsikter

- in Nationer, Nyheter

Trakasserier, indirekta hot och skällsord. Det är några av de saker studenten Pavlina Ekdahl tvingats utstå sedan hon flyttade in på Smålands nation. Hon ser tydliga kopplingar till sin roll som vice ordförande för Liberala ungdomsförbundet i Lund, Luf.
– Först var jag rädd och ville flytta. Men nu jag har bestämt mig för inte acceptera det, säger hon.


Pavlina Ekdahl berättar att trakasserierna började för ungefär en månad sedan då hon kom hem och såg att någon hade skrivit Luf med ett hjärta runt texten på hennes dörr.

Hon beskriver också en händelse som ska ha inträffat några veckor efter då två främmande män ringde på hennes dörr och påstod sig ha hindrat människor från att handgripligen ta ut henne ur huset. Från att tidigare ha uppfattat allt som ett dåligt skämt började Pavlina Ekdahl nu bli orolig.
– De var hotfulla, sade att jag skulle flytta och kallade mig för ett ”liberalt svin”, berättar hon.

Sönderriven plansch i brevlådan
Ett par dagar senare bestämde hon sig för att ta kontakt med Smålands nations bostäder då någon hade lagt en sönderriven Luf-plansch i hennes brevlåda.
– När det hände blev jag jätterädd och chockad. Jag gick därför och pratade med bostadsexpeditionen som direkt fördömde alltihop, säger Pavlina Ekdal och fortsätter:
– I måndags hade dessutom någon skickat ett anonymt mejl dit och skrivit att de vill ha mig ur huset för att jag spelar för hög musik. Men det gör jag inte. Det kan de som bor vägg i vägg med mig intyga.

Har inte polisanmält
Trots händelserna har hon ännu inte gjort någon polisanmälan, och inte heller pratat med nationsombudsmännen.
– Nej, det har jag inte. Men jag klandrar inte nationen, utan människorna som ligger bakom trakasserierna, förklarar hon.

Dagarna efter intervjun meddelar Pavlina Ekdahl emellertid att hon bestämt sig för att polisanmäla saken.

Inget ovanligt fenomen
Lundagård har även varit i kontakt med två andra studenter boende på nationen som upplever att utrymmet för oliktänkande är begränsat. Ingen vill dock ställa upp med namn eller bild. Men den ena berättar att han själv har blivit utsatt för ett liknande beteende och förklarar att händelserna inte är ovanliga. I själva verket har de pågått i flera år.
– Men det är en mycket liten grupp som ligger bakom de här sakerna egentligen, säger studenten.

Nationen ovetande
Jenny Larsson är nationsombud och styrelseledamot i nationens bostadsstiftelse. Hon uppger att hon inte känner till händelsen och har därför inte heller agerat. I en skriftlig kommentar förklarar hon att det för denna typ av händelser finns en utarbetad handlingsplan, och att den drabbade antingen bör kontakta nationens husförmänniska eller jämlikhetsombud.
– Det går att vara anonym och kommunicera genom e-post, telefon eller att stämma möte, skriver hon.

Trakasserier inte acceptabelt
Jenny Larsson förklarar vidare att hon inte kan uttala sig som en röst för hela Smålands nation men att hon förutsätter att samtliga medlemmar ”verkar i solidarisk och socialistisk anda och inte sysslar med kränkande beteende”.
– Smålands nations bostäder är till för i första hand medlemmar av Smålands nation som är en socialistisk nation och vi förutsätter att våra medlemmar och boende accepterar nationens politiska värderingar. Det betyder däremot inte att det är ok att någon trakasseras i sitt hem på Smålands på grund av politiska meningsskiljaktigheter, även om personer som engagerar sig i politik som direkt strider mot Smålands värderingar måste vara införstådda med att det kan verka provocerande och kontroversiellt, skriver hon.

Text: Anders Norrman
Foto: John Nordh