“Alla can make a difference”

- in Kultur & Nöje, Nyheter
@Lundagård

Tre dagar kvar till valet.

Men utrikesminister Jan Eliasson talade hellre om FN än om svensk inrikespolitik när han besökte Lund på torsdagen.

Nästan en timme in i torsdagskvällens studentafton utbrister talaren Jan Eliasson: ”Men herregud, jag har ju glömt valet!” Kvällens tema var ”Spelar den svenska utrikespolitiken någon roll i världen och i valet”, men det blev som Eliasson själv avslöjade, desto större fokus på världen.

– Utan passion händer ingenting i livet, men utan medlidande händer fel saker, säger Jan Eliasson till ett fullsatt Café Athen. Han drar ned många skratt, både när han skojar bort glömska som ”senior moment” och när han efter att ha berättat om ett viktigt möte med Colin Powell och Condolezza Rice medger att det var ett ”serious case of namedropping”. Han varvar engelska ord med svenska som det anstår en internationell diplomat med världen som arbetsplats. Han kallar sig också för svensk, nordbo, europé och världsmedborgare.

– Identiteter är bättre i plural, säger Jan Eliasson.

Jan Eliasson är en man som brinner för politiken, men det verkar inte vara för partipolitiken och det stundande valet. Det är snarare världens brist på rent vatten, nödvändigheten av europeiskt samarbete, sambandet mellan fred och utveckling, preventivt folkmordsarbete och nödvändigheten av ett reformerat FN som engagerar utrikesministern. Det är tre dagar före valet, men för Jan Eliasson står de internationella frågorna högst på dagordningen. Han avslutar aftonen med att säga att det viktigaste är handlingskraft, lustfylld energi och att vi arbetar tillsammans:

– Alla kan make a difference.

Text: Ellen Albertsdóttir
Pressbild: Pawel Flato