Athen drar ner på öppettiderna

- in Nyheter
@Lundagård

Från och med terminsstarten slår portarna till Café Athen igen klockan 18.00.

En post-it-lapp är det enda som skvallrar om de nya rutinerna för ett Athen som blir allt mindre tillgängligt för studenterna.

År 2004 gjordes en omfattande ombyggnation av AF-borgen och studenterna kunde för första gången på decennier sätta sin fot i det nyuppståndna Café Athen. Målet var att skapa en öppen mötesplats att studera och umgås på.

Kaféverksamheten överläts till Tegnérs matsalar, trots att delar av överstyrelsen uttryckte oro för högre priser och kortare öppettider – farhågor som nu besannats i och med att Café Athen numera stänger redan klockan sex.

Men Sven Larsson, ansvarig för Tegnérs matsalar, försvarar de allt kortare öppettiderna.

– Vi har hamnat i en omöjlig situation med en förlust som uppgår till en summa på 350 000 kronor sedan 2004 och är tvungna att göra något, säger han.

Ekonomiskt beslut

Anledningen till förändringen menar han är den dåliga omsättningen i kaféet efter klockan fem på eftermiddagen. Enligt Sven Larsson kan det en kväll vara helt tomt i lokalen och personalen går ensamma runt bland borden.

– Det var nödvändigt att korta ner öppettiderna för att spara in pengar. Med kortare tider har vi råd att behålla studentpriset på vårt bassortiment, det är en kompromiss som har varit nödvändig.

Kristoffer Sällfors, AF:s ombudsman, vill däremot ta det lite lugnare med förändringarna.

– Samtidigt som jag förstår Tegnérs matsalar då de värnar om sin verksamhet, måste jag säga att ett beslut fattat enbart på ekonomiska grunder inte är hållbart i längden, säger han.

Vill förbättra Aten

Kristoffer Sällfors anser att det viktigaste som kan göras nu är att undvika att måla in sig i några hörn och vara öppen för alternativ.

Han berättar att det just nu pågår en diskussion inom AF:s styrelse med målet att förbättra Athen. Från föreningens håll prioriterar man frågan om ett öppet Athen och Kristoffer Sällfors påpekar att de inte har några problem med att fylla lokalerna under dagtid.

– Precis som förut är målet att Athen ska vara studentens vardagsrum och det är inte nödvändigt att de förslag som Tegnérs lägger fram är de bästa. Men för närvarande pågår det intensiva diskussioner i de här frågorna så i nuläget kan jag inte ge några konkreta förslag på hur vi ska locka studenterna på kvällarna, säger Kristoffer Sällfors och betonar att han i samarbete med Tegnérs matsalar vill vi nå en lösning som känns hållbar.

Svårt konkurrera med matsäckAthen post-it-lapp

Indragna öppettider är dock inte det enda som ska förändras i Café Athen. Dels vill Tegnérs matsalar utöka antalet sittplatser, dels planerar de att ta itu med hårdhandskarna för att se till att förbudet mot att äta medhavd matsäck i Athen följs.

– Att behöva konkurrera med dagligvaruhandeln om priser är i längden ohållbart. Därför diskuterar vi nu med AF-Borgen och dess styrelse om vilka åtgärder vi ska vidta för att få bukt med problemet, säger Sven Larsson.

Ideellt i framtiden?

Kristoffer Sällfors håller med om det resonemanget, men poängterar att ingen är tvungen att köpa någonting för att få vara i lokalen.

– Du ska inte behöva spendera en krona för att få tillgång till Athen och så vill vi att det ska förbli, säger han.

I framtiden är Kristoffer Sällfors inte helt främmande för att sköta verksamheten i Café Athen på ett nytt sätt.

– Som jag har sagt tidigare så är vi nu öppna för alla former av förslag. Det avtal vi i dag har med Tegnérs är inte på livstid och det är inte omöjligt att kaféet i framtiden drivs ideellt som på många av nationerna. Det är i alla fall ett av många förslag som vi nu måste överväga, säger han.

Text: Isabella Salomonsson
Foto: Anna Sandberg