Kårer slåss om studenter på Ekonomihögskolan

- in Nyheter
@Lundagård

Lundaekonomerna vill ta över Samhällsvetarkårens studenter.

– Upp till studenterna, tycker Samhällsvetarkårens ordförande.

Då kontrar Lundaekonomerna med att planera en enkätundersökning.


Studenter som läser statistik och handelsrätt som fristående kurser är eftertraktade av kårerna. Studenterna går på Ekonomihögskolan och hör till Samhällsvetarkåren. Något som Lundaekonomerna tycker är fel.

– Vi har två studentkårer som har inflytande på Ekonomihögskolan, det är inte särskilt logiskt, säger Johannes Igelström, vice ordförande i Lundaekonomerna.

”Fel dela på studentposter”

Han menar att det är fel att två kårer ska dela på studentposterna i Ekonomihögskolans olika styrelser.

– Runt åttio procent av studenterna här hör till oss men vi måste dela på studentposterna med Samhällsvetarkåren, säger Johannes Igelström.

På Samhällsvetarkåren håller man sig däremot mer passiv i frågan. Ordföranden Filip Nilsson, menar att det är studenterna själva som ska bestämma vilken kår de vill tillhöra.

– Eftersom det inte går att som enskild student byta kår bör studenterna gemensamt besluta vilken kår de vill tillhöra, säger Filip Nilsson.

Enkätundersökning kan avgöra frågan

Något som leder till att en förändring inte är möjlig förrän studenterna själva kan framföra en kollektiv åsikt. Därför är Lundaekonomernas senaste steg i kampen om studenterna att planera en enkätundersökning.

Vad tror ni det blir för resultat?

– Det vet jag faktiskt inte det hänger nog ihop med vad de läser för kurser utöver statistiken eller handelsrätten. Men jag hoppas såklart att de ska föredra vår kår framför samhällsvetarkåren, säger Johannes Igelström.

Text: Viktor Ström
Arkivfoto 2005: Maria Leifland