Improvisation vägen till Dante

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

– Ge mig buddhism, säger regissör David Jonsson, och ensemblen transformeras till mediterande munkar, för att bara några minuter senare försöka klösa ögonen ur varandra.

Det är repetition med Lunds nya studentteater inför ”Dantes gudomliga komedi”.

Skådespelarna, allt från nybörjare till före detta proffs, inleder med röstövningar och uppvärmning och fortsätter med att repa några scener från pjäsen. De är konstant i rörelse, klättrar på varandra, slåss och använder hela kroppen för att gestalta berg, eld och gigantiska helvetesmonster. Sång, dans och dikt blandas på ett okonventionellt och humoristiskt sätt när vi följer Dante Alighieris väg genom inferno.

– ”Dantes gudomliga komedi”, dramatiserad av Niklas Rådström, innehåller värderingar som är grundläggande för vår livsuppfattning. Den tar upp djupa moraliska frågor om våld, mord, religion och skuld. Samtidigt är dramatiseringen fartfylld och blandar gammalt vackert språk med moderna passager. Jag hoppas väcka eftertanke hos åskådarna, berättar David Jonsson.

”En ung kvinna som jag”

Psykologstudenten Emma Magnusson gestaltar till en början ett av monstren i inferno, men i andra och tredje akten spelar hon Beatrice, föremålet för Dantes heta känslor.

– Beatrice är orsaken till att Dante tar sig igenom helvetet, hon är död och han söker efter henne. För mig känns hon som en av de mer verkliga karaktärerna. Hon är en ung kvinna precis som jag, och därför har jag lätt att identifiera mig med henne, säger Emma Magnusson.

Hur är känslorna inför premiären?

– Jag är lite nervös eftersom det är min första roll i studentteatern, men det ska bli jätteroligt, jag får en härlig adrenalinkick av att spela teater. Förhoppningsvis kommer kompisarna hemifrån Stockholm och tittar också, säger Emma Magnusson innan hon springer tillbaka ut på golvet för att öva fallteknik.

Fotnot: Lunds nya Studentteaters uppsättning av ”Dantes gudomliga komedi” har premiär den 14 december klockan 19.00, i Konsertsalen på AF-borgen.

Text: Katia Nilsson
Foto & montage: Jonas Jacobson