”Östgöta nation kan inte stödja insamlingar till religiösa organisationer”

- in Debatt
@Lundagård

Nationen är till för alla studenter oavsett religiös åskådning.

Därför valde vi att inte delta i klädinsamlingen till Diakonicentralen.

Det skriver Elina Jonsson, qurator på Östgöta nation.

För snart en månad sedan klev en engagerad student in på expeditionen på Östgöta nation. Fredrika Gårdfeldt hade fått en fantastisk idé. Lunds studentnationer skulle samla in kläder i samarbete med Diakonicentralen, i deras arbete att hjälpa hemlösa i Lund.

Jag förklarade för Fredrika att Östgöta nation inte kan samarbeta med Diakonicentralen, då ett sådant samarbete går emot våra stadgar. Däremot kan vi erbjuda nationens kvarglömda kläder. Fredrika menade då att det inte skulle få önskad effekt. Hon ville att studenter som annars inte engagerar sig särskilt mycket, skulle få upp ögonen för de hemlösa i Lund.

Huvudsyftet för Östgöta nation är att stödja studenter i deras studier och vad därmed äger sammanhang. Med nationens starka organisation och breda verksamhet har syftet i viss mån utvidgats till att även stödja enskilda studenter i deras privata engagemang.

Studenterna ska få välja själva

Samtidigt har vi tagit avstånd från religion och politik. Nationen är en oberoende organisation öppen för alla studenter oavsett religiös åskådning eller politiska åsikter. Det är på detta sätt nationen kan fortsätta vara öppen för alla. Nationen är dessutom en demokratisk organisation, där quratelet är valt för att leda nationen enligt nationsmötets, det vill säga de inskrivnas, vilja. Stadgarna är dynamiska och ändras även de efter nationsmötets vilja.

Att debatten kring Östgöta nations ställningstagande har antagit dessa proportioner på såväl vår egen som på Lundagårds hemsida visar, om något, på studenternas engagemang. Studenter är ofta pålästa och väl insatta. Den som är insatt i miljöarbete stöder en viss typ av organisationer, medan den som är insatt i politik en annan. Vad som är viktigt att understryka är, att studenter själva ska få välja vilka organisationer de vill stödja.

Vill inte förringa deras arbete

Med den här artikeln hoppas jag att jag har klargjort hur vi som quratel har bedömt situationen. Vi vill på intet sätt förringa Fredrikas eller Diakonicentralens arbete. Det viktiga för oss är att vårt arbete ligger i linje med den nation vi är valda att representera.

Text: Elina Jonsson

kurator på Östgöta nation