Astrid ska firas på Studentafton

- in Kultur & Nöje, Nyheter
@Lundagård

Skådespelare, kungligheter och vetenskapsmän dominerar bland vårens talare.

Men Studentaftonutskottets digra program inleds med den kanske mest folkkära av alla.


Kommande november skulle Astrid Lindgren fyllt 100 år och firandet börjar redan i vår. Den 21 februari hålls vårens första studentafton i AF-borgen. Bland de medverkande finns bland andra Astrid Lindgrens dotter och två av hennes brorsdöttrar, men också Ingrid Nilsson som spelade Pippi och Björn Gustafson, känd som drängen Alfred. Dessutom kommer Georg Riedel och Anna Sahlin, Anna i Barnen i Bullerbyn, att framföra sånger.

– Aftonen kommer att handla om många olika saker: om filmatiseringarna, om hur hon var som person och om maten i böckerna, säger Daniel Bengtson, ordförande för Studentaftonutskottet.

Äntligen kommer Anita Ekberg

Astrid Lindgren är dock den enda författaren i vår, och även politikerna har fått stryka på foten.

– Programmet är kanske lite mer machobetonat än vanligt, säger Daniel Bengtson, som vill vänta och se vilken studentafton som blir bäst.

Fast frågan är om inte Anita Ekberg, som kommer i mars, ligger bra till som favorit. Enligt Oscar Edlund, som tillsammans med Daniel Bengtson är ansvarig för programmet, har hon funnits på utskottets önskelista i fem år.

Andra kända namn bland de åtta som bokats hittills är den amerikanske skådespelaren och komikern Will Ferrell och Dolph Lundgren, utbildad civilingenjör utöver filmkarriären. Dessutom kommer Christer Fuglesang tillbaka – bara två år efter sin senaste studentafton – för att visa unika bilder från rymdresan.

Kända prinsar

Två kungligheter väntas också i vår: prinsarna Henrik av Danmark och El Hassan bin Talal av Jordanien. Den förstnämnde ska tala om mat, vin och sin poesi, medan prins Hassan kommer att berätta om sitt arbete för fred över religionsgränserna.

Den som hoppas på en traditionsenlig statsministerafton får däremot vänta.

– Vi har varit i kontakt med honom, men han har valt att lägga fokus på annat i vår. Men förhoppningsvis kanske han kommer till hösten, säger Daniel Bengtson.

Text: Anna Palmehag
Pressbild: Roine Carlsson