“Helsingborgsstudenter bör inte gå hem ensamma”

- in Nyheter
@Lundagård

Våldtäkter, skottlossning och mord.

Efter flera uppmärksammade våldsbrott uppmanar studentföreningen Stampus nu studenterna i Helsingborg att ta sällskap hem på kvällarna.

– Vi känner att vi har ett indirekt ansvar för våra medlemmar, säger ordföranden Caroline Seppälä.

I ett informationsmejl till medlemmarna uppmanar studentföreningen Stampus i Helsingborg sina medlemmar att ta sällskap hem när de varit ute på kvällarna. Anledningen är ett flertal uppmärksammade våldsbrott i staden den senaste tiden. Senast i helgen dog en 47-årig man efter att ha blivit knivskuren. Flera av våldsbrotten har skett på Söder där många studenter bor och där även Stampus festlokal Villan ligger.

– Tanken är inte att skrämma folk från att gå ut. Men vi vill att man tänker sig för och tar sällskap hem. Många tänker nog annars att de kan gå den där korta biten hem på egen hand, säger Stampus ordförande Caroline Seppälä.

Våldsbrotten har ökat

Hon bor själv i en lägenhet på Söder och har delvis ändrat sitt beteende på grund av våldsbrotten.

– Jag gick rätt ofta hem själv tidigare. Men nu försöker jag ta sällskap med någon annan, säger Caroline Seppälä.

Enligt Helsingborgs Dagblad har våldsbrotten i staden ökat de senaste två åren. Förra året anmäldes 2 261 våldsbrott. Totalt sett ligger brottsligheten på samma nivå som i Göteborg, men lägre än i Stockholm och Malmö. Men det är inte bara Söder som är drabbat.

– Mycket av våldsbrotten är krogbråk och det sker mest kring färjorna och Knutpunkten inne centrum, säger Charlie Nilsson på Helsingborgspolisen till Lundagård.

Text: Patrik Kronqvist