Lundaprofilen Hans-Uno Bengtsson död

- in Nyheter
@Lundagård

Han var känd i hela Sverige för sitt underhållande sätt att lära ut fysik.

Den 18 maj avled docenten Hans-Uno Bengtsson, 54 år gammal.

Hans-Uno Bengtsson blev snabbt en profil i Lund. Han klädde sig nästan uteslutande i svart, ofta med en scarf om halsen och var ett välkänt ansikte på Lunds gator.

Han disputerade 1983 i teoretisk fysik och kom snart att bli riksbekant som populärvetenskaplig föreläsare, sommarpratare i radion och författare. Men det är i hemstaden och på Lunds universitet han gjort sig allra mest ihågkommen.

Förklarade fakirernas fysik

Han var en mycket omtyckt föreläsare och blev känd för att på ett humoristiskt och pedagogiskt sätt lära ut fysik. Han var en flitig skribent och har författat ett stort antal böcker som Koka soppa på fysik, gjord i samarbete med kocken Jan Boris-Möller och barnboken Påsen & Sorken gör experiment.

1993 gav Hans-Uno Bengtsson ut boken Fysik för fakirer där han själv går på glödande kol och ligger på spikmatta för att illustrera fysikens grunder. Han var även under en tid gästprofessor på University of California (UCLA), där han tre år i rad fick utmärkelsen ”Outstandig teacher”.

Omtyckt Lundagårdsskribent

Hans-Uno Bengtsson var aktiv i flera lundaföreningar, älskade att köra motorcykel och var amatörflygare. Han var även en ivrig Sherlock Holmes-entusiast och har skrivit en samling med studier kring mästerdetektiven.

På Lundagård minns vi honom främst som redaktionsmedlem på tidningen 1982 till 1983. Redaktionen lekte då mycket med tidningens format och man gjorde bland annat ett nummer helt på vers och ett annat i form av ett kollegieblock.

Hans-Uno Bengtsson vara även med och skapade den omtalade Lundagårdsparodin Hundagård, vars maskot han naturligtvis tog med på tidningens 85-års jubileum för två år sedan. Den vita gipshunden är bara ett av många omtyckta spår Hans-Uno Bengtsson kommer att lämna efter sig i Lunds studentvärld.

Text: Viktor Ström