Höjda terminsräkningar efter avhoppen från Lus

- in Nyheter
@Lundagård

Högre terminsräkningar väntar de studenter som tillhör Lus medlemskårer.

Men för ekonomer och juridikstudenter blir räkningen 11 kronor lägre.

Den 1 juli lämnar Juridiska föreningen och Lundaekonomerna samarbetsorganet Lunds universitets studentkårer (Lus). För Lus betyder avhoppet att man blir av med över 140 000 kronor, vilket är mer än en fjärdedel av organisationens medlemsintäkter.

Det innebär nedskärningar. Lus kommer inte att förlänga kontraktet med den projektanställda utredare som arbetat där under året. Men Lus styrelse föreslår också höjda avgifter inför nästa år.

Höjd avgift oavsett

Enligt förslaget ska den avgift medlemskårerna betalar höjas från 11 till 17 kronor per student och termin. Lus ordförande Martin Lundqvist beklagar att färre nu är med och betalar för verksamheten.

– De som går ur är inte med och tar sitt ansvar för studentinflytandet. Jag tycker att det är osolidariskt, säger han.

Han är också besviken på hur Lunds universitet hanterat situationen.

– Universitetet har ett ansvar. Det borde uttryckas kritik från universitetsledningen att alla borde bidra ekonomiskt till den gemensamma utbildningsbevakningen.

Men även utan kåravhoppen hade Lus behövt höja avgiften. Bakgrunden är att Lus för några år sedan gick mycket plus och då sänkte avgiften med tre kronor för att använda upp sparade pengar.

Dyrast för humanisterna

Vid denna tidnings pressläggning var det ännu oklart om alla Lus-kårer kommer ta ut hela höjningen av medlemmarna. Men för vissa studenter blir höjningen högre än elva kronor. Lunds Humanistkår hade redan tidigare problem att få ekonomin att gå ihop på grund av svikande medlemsantal.

– Vi har tappat ungefär 1 500 medlemmar på två år. Styrelsen kommer att behöva besluta om en höjning utöver Lus-höjningen, säger ordföranden Martin Gustavsson. Han förklarar dock att det i höjningen även ingår en del satsningar. Kåren sänkte också terminsräkningen för några år sedan.

Det förslag humanistkåren nu diskuterar innebär en höjning på 16 kronor, vilket skulle ge en kåravgift på 170 kronor.

De studenter som tillhör någon av de kårer som hoppar av kan däremot glädjas åt lägre avgifter. Både Lundaekonomerna och Juridiska föreningen kommer att sänka medlemsavgiften med de 11 kronor som tidigare gick till Lus. Redan innan sänkningen var Lundaekonomernas avgift på 85 kronor den klart lägsta i studentlund.

Text: Emma Svensson