“Vanligt sex kändes som att inte ha sex alls”

- in Högerspalten, Reportage
@Lundagård

Att bli slagen är väl misshandel och att bli bunden är väl frihetsberövande? Är det inte egentligen förtryck eller sjukt att slå någon med piska? På ett kafé i Malmö sitter tre personer som kan svara på dessa frågor.

De heter inte Carl, Elisabeth och Charlotte. Men det är vad vi kommer att kalla dem eftersom de inte tycker att resten av världen har något att göra med vad som sker i deras egna hem. Carl och Elisabeth är gifta och har varit ihop i sex år. De har båda heltidsjobb, Carl jobbar natt och Elisabeth har ett jobb “med ansvar”. Charlotte är singel och student. På fritiden tycker Carl om att binda fast sin fru och Elisabeth har en preferens för skor med väldigt höga klackar som hon kan ha på sig när hon dominerar Carl. Charlotte tycker bland annat om korsetter som framhäver hennes rumpa.

Hur kom ni på att ni gillar BDSM och fetischism?

Carl: Jag tände helt enkelt inte på vanligt sex, det funkade inte för mig men sen upptäckte jag sadomasochism och då tände jag på alla cylindrar. Vilket först gav mig en massa skuldkänslor, jag kände mig konstig, det hade varit mycket enklare att gilla vanligt sex. Ett misslyckat förhållande med “vanligt” sex gjorde att jag bestämde mig för att aldrig ha det så igen. Vanligt sex kändes som att inte ha sex alls. Jag tror att det är många som är i den situationen jag var i, som inte har upptäckt vad de tycker om än.

Elisabeth: Jo, för mig började det med kläderna, jag tyckte att det var jättekul med korsetter, skor och de olika materialen. Det var först senare som det började handla om sex.

Charlotte: Det var nog kläderna för mig också, jag tyckte att det var snyggt med lackkorsetter. Dessutom kände jag mig verkligen hemma i den här gruppen, det finns så många sköna, öppna människor inom BDSM.

Berätta lite mer om kläderna och prylarna, vad är egentligen fetischism?

Charlotte: För mig handlar det mycket om förvandlingen, att bli någon annan, att ta en roll. Min attityd förändras när jag tar på mig de där kläderna. Jag känner mig mycket tuffare, starkare. Det känns som att det inte är något fel på mig.

Elisabeth: Om jag är på dåligt humör kan jag ta på mig ett par stilettklackar och genast må mycket bättre.

Carl: Fetischkläder framhäver ofta detaljer snarare än döljer dem.

Charlotte: Jag har till exempel en piska men jag använder den inte, det känns bra och snyggt bara att ha med den.

Okej, men om vi pratar lite mer om BDSM, vad är det för er?

Charlotte: Det är lite svårt att beskriva men på många sätt kan det bli som ett konstverk, det finns en särskild estetik i det, det är något vackert som skapas.

Carl: Ja, vissa sätt att binda andra på kan vara otroligt vackra men för mig är det också mycket att jag känner att hon kan mig, hon vet vad som tänder mig och jag ger henne kontrollen.

Elisabeth: Det bästa som kan hända är att jag ser i hans ögon att jag kan göra vad som helst.

Carl: Det är väldigt erotiskt och mycket mer mentalt än vanligt sex.

Charlotte: Jag skulle säga att det handlar om uppskattning, uppmärksamhet och kanske om makt också.

Så var går egentligen gränsen mellan BDSM och förtryck, det handlar ju om makt i båda fallen?

Charlotte: Förtryck är att tvingas göra något mot sin egen vilja, det här handlar ju om att låta den andra ta kontrollen. Jag ger min partner tillåtelse att dominera mig, det är en stor skillnad där.

Carl: Det ingår i fantasin att man inte har något val. Självklart måste man prata om det med varandra så att man vet var gränsen går. Vi gör så att vi alltid diskuterar både innan och efter.

Elisabeth: Ja, det har mycket att göra med fri vilja, om det inte är frivilligt är det inte upphetsande för mig.

Men det ingår ju att någon blir dominerad, hur går det ihop i ett jämlikt förhållande?

Charlotte: Att man är dominant eller dominerad har inget med värde att göra, det är bara i just den situationen som det gäller.

Elisabeth: Men det är nog färre kvinnor än män som är öppna med det.

Varför är det så, finns det mycket fördomar om BDSM och fetischism?

Charlotte: Oftast tror folk att vi är lösaktiga trots att det egentligen är tvärtom.

Elisabeth: Det är konstigt att folk fått för sig det för det krävs egentligen så mycket förtroende för att låta någon göra så med en att det helt enkelt inte går att byta partner hela tiden.

Charlotte: Mycket på grund av fördomarna finns det klubbar där vi kan umgås utan att bli störda. Första gången jag var på en sån var det inte en enda kille som tafsade på mig, alla var jätteartiga och trevliga. Det fanns en djup respekt för varandra.

Carl: Jag tycker också att det i allmänhet verkar finnas en nedvärderande bild av kvinnor som klär sig i små korsetter och höga klackar vilket jag tycker är konstigt. Det är ju samma person oberoende av vilka kläder hon har på sig, hon blir inte en slampa för att hon har på sig slampiga kläder.

Hur reagerar folk när ni berättar om det?

Charlotte: Det är verkligen jobbigt att berätta för folk eftersom de inte förstår, de blir konstiga när man säger att man tycker om lack och läder. De flesta vet liksom inte vad de ska göra av det.

Elisabeth: Ja, om någon inte förstår vill man inte berätta heller, det blir för personligt och detaljerat.

Hur tror ni att era liv hade varit annorlunda om det var mer accepterat?

Charlotte: Det hade varit skönt att slippa gömma kläderna när man får besök och det hade varit skönt att kunna prata mer öppet om det men det är ändå något rätt privat.

Elisabeth: Sen finns det också vissa jobb som kanske är svåra att kombinera det med, sådana där man är i en maktposition, som polis till exempel. Det skulle förstås vara annorlunda om det var mer accepterat.

Som ni kanske vet så är sadomasochism och fetischism sjukdomsklassat av socialstyrelsen, vad tycker ni om det?

Carl: Det är klart att det finns psykiskt sjuka som är sadomasochister men skillnaden från oss är att där finns det ingen empati, inget samförstånd.

Elisabeth: Ja, precis, jag har haft en underbar ungdom och mår verkligen inte dåligt, jag är inte sjuk på något sätt, jag har bara en ovanlig läggning.

Carl: Det kan nog vara sjukt om man bara tänder på föremål men för oss handlar det om kombinationen av partner och sak. Det är en hälsosam fetischism, ett hälsosamt sätt att ha sex på.

Läs mer om BDSM här.

Text: Anders Hedberg Magnusson
Foto: Elias Björn

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Utflykter på cykelavstånd

Stannar du i Lund i sommar? Vill du