Könsord och våld i studenternas fotbollsturneringar

- in Nyheter
@Lundagård

Det börjar med skällsord och påhopp och slutar i värsta fall på sjukhuset. Nu tar Lugi-motion krafttag mot de allt råare matcherna i motionsturneringarna.

– Varje termin händer det någon incident. Det är förbjudet att tacklas inomhus men i stundens hetta så händer det ändå. Någon börjar snacka och sen hämnas någon annan, säger Eero Rinne, hallchef på Victoriastadion.

I ett mejl som skickats ut till spelare i Lugi:s motionsturneringar står att det tyvärr inträffat en del tråkiga incidenter de senaste terminerna. I vissa fall så allvarliga att man tvingats uppsöka sjukhus med riktigt otäcka skador.

– Med 200 innefotbollslag är det visserligen självklart att något händer, alla kan inte reglerna och vissa tycker att spelet ska vara tufft. Men vi tycker att man ska stävja det här snacket innan matcherna urartar, säger Eero Rinne.

Helvete ger gult kort

Därför har Lugi-motions styrelse beslutat att tillämpa Skånes fotbollsförbunds regler om nolltolerans. Det innebär att ord som kuk, fitta och bög leder till grov utvisning. Mildare svordomar som fan eller helvete leder till gult kort om de skriks ut. Även hot, våld och obscena gester bestraffas med grov utvisning.

– Vi får inte glömma att många spelare uppträder jättebra. Vissa tycker att det här är petigt men vi har fått många mejl där folk berömmer initiativet, säger Eero Rinne.

Text: Viktor Ström