Leijonborg: “En historisk dag”

- in Kår, Nationer, Nyheter
@Lundagård

En tredjedel av vad som enligt regeringens utredning behövs för att behålla studentinflytandet på dagens nivå. Mer än så tänker regeringen inte dela ut i statsbidrag när obligatoriet avskaffas. Det meddelade Lars Leijonborg på en presskonferens i måndags.

105 kronor per student och år kommer att tilldelas studentkårerna i form av statsbidrag. I Erland Ringborgs utredning var motsvarande summa 310 kronor.

– Vi hävdar att Ringborg inte har någon grund för att påstå att väldigt få kommer att gå med i kårerna. Han hade också en ganska insnävande beskrivning av vad kårerna skulle syssla med. Jag tycker att kårerna själva ska få styra sin verksamhet och tror att det underlättar för dem då de kan bedriva verksamhet som ökar deras popularitet hos studenterna, sa utbildnings- och forskningsminister Lars Leijonborg när han i dag, måndag, presenterade propositionen för kår- och nationsobligatoriets avskaffande.

Avvägning mot andra utgifterr

Att fler personer än vad Ringborg räknat med kommer att gå med i kårerna var Leijonborg huvudargument för det, jämfört med utredningen, sänkta statsbidraget.

– Någonstans måsteman göra en gissning av hur många som kommer att gå med. Om man är positiv och tror att många kommer att gå med, så är det orimligt att förutom medlemsavgifter ha ett stort statsbidrag, säger Lars Leijonborg.

Men han var också öppen med att det handlat om en avvägning mot andra utgifter utanför utbildningsdepartementet.

”En historisk dag”

30 miljoner per år kommer kårerna att få 2011 och 2012. Under den första terminen utan obligatoriet, hösten 2010, kommer kårerna att få 20 miljoner. Lars Leijonborg beskrev det som en historisk dag.

– Det är på sätt och vis en historisk dag i dag, för nationsobligatoriet infördes ju redan på 1600-talet och de senaste 35 åren så har frågan utretts inte mindre än fem gånger.

”Fria studenter bäst”

Han menar att de två viktigaste anledningarna till att avskaffa obligatoriet är att det strider mot föreningsfriheten och att han tror att frivilliga kårer kan bli aktivare och vitalare.

– Jag känner mig mycket trygg med att jag genom detta förslag uppfyller de kriterier som gäller för ett avskaffande. Jag vill tro att fria studenter är de bästa att bevaka studenternas intressen, säger Lars Leijonborg.

Ljusare för nationerna

För nationerna ser det dock något ljusare ut än för kårerna. De kommer även efter obligatoriets avskaffande att vara skattebefriade, vilket varit en knäckfråga för obligatoriets avskaffande. Regeringen beräknar att skattebefrielsen, som gäller både kårer och nationer men främst påverkar nationerna, kommer att vara värd minst 15 miljoner kronor per år. Nationerna kommer däremot inte att tilldelas något statsbidrag, vilket var i linje med utredningens förslag.

Text: Viktor Ström