SFS: “Ett dråpslag”

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

”Helvete”. Så beskriver Moa Neuman, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, sin första reaktion när hon hörde förslaget.


Vad tycker du om nivån på statsbidraget?

– Det är alldeles för lite pengar. 310 kronor var vad utredningen kom fram till och redan det var en smärtgräns. Att det nu blir en tredjedel av det, det finns inte ord för att beskriva hur dåligt det är, säger Moa Neuman direkt efter måndagens presskonferens vid Rosenbad i Stockholm.

Vad kommer konsekvenserna av detta att bli?

– Det kommer inte att finnas fungerande kårer på flera håll i landet. Det kommer på flera håll att bli problem både vad gäller bevakningen av utbildningskvaliteten och möjligheten att ge studenter hjälp. Om lärosätena täcker upp, vilket är en möjlighet, så kommer kårerna att få sitta i knäet på lärosätena. Att kårerna blir lärosätenas knähundar är inte bra när man ska vara med och fatta beslut.

– Jag tycker att det är märkligt att en högskole- och forskningsminister som pratar så mycket om kvalitet gör det här. Det är ett dråpslag mot utbildningskvaliteten.

Kan du förstå Leijonborgs argument om att kårerna i dag har bristande legitimitet bland annat beroende på lågt valdeltagande?

– Jag tycker inte att valdeltagandet är det ända sättet att mäta legitimitet på. Att folk använder kårerna för att få hjälp och vänder sig dit vid andra tider än kårvalet är lika viktigt.

Ser du någonting positivt med propositionen?

– Nej, men det kunde ha blivit värre. Jag hoppas att riksdagen kommer att ta ansvar och höja statsbidraget till åtminstone 310 kronor.

Vad kommer SFS att göra nu?

– Vi kommer att försöka visa hur det här slår mot kårerna. Det känns som att Lars Leijonborg lever i en annan värld när han säger att han har pratat med kårer som tycker att det här kan vara positivt. Jag har också pratat med många kårer som inte tycker att det här är positivt. Att han inte gått ut och undersökt det här bredare, det är sämre än vad jag trodde.

Text: Viktor Ström