Svårt för utbytesstudenter att få plats på svenskkurser

Utbytesstudenterna vid Lunds universitet blir fler och fler. Men platserna på svenskkurser för dem utökas inte alls i samma takt. Många studenter är också missnöjda med bristen på information om kurserna i svenska.

Ungefär hälften av alla utbytesstudenter som söker kurser i svenska kommer in. Fram tills i höstas fanns det dessutom bara utrymme för studenterna att läsa en enda kurs. Till den här terminen har man dock utökat så att det kan finnas möjlighet att fortsätta.

– Vi har utvidgat genom omplaceringar av medel, alla kan få en kurs, säger Fredrik Persson, kursadministratör och lärare vid instutitionen för Nordiska språk.

”Allt är väldigt oklart”

Många av utbytesstudenterna anser även att de får dålig information om svenskutbildningarna. Om de ens får någon alls.

Rebecca Murciano från Kanada och Nora Trench Bowles från Irland sitter och diskuterar svenskutbildningarna med tre kompisar i sin korridor på Spoletorp. De har alla ungefär samma erfarenheter vad gäller studievägledningen.

– Koordinatorerna nämner alltid svenskkurserna sist när ens schema kanske redan är fullt, berättar Rebecca Murciano och Nora Trench Bowles håller med.

– Ja, det var fullt förra terminen. Koordinatorerna är verkligen inte så uppmuntrande, säger hon.

Dålig information

Alla runt bordet är överens om att utbildningarna i svenska är väldigt bra och att det är synd att det inte finns fler platser och att informationen är så dålig.

– De borde vara bättre på att förutse hur många studenter det faktiskt är. Det är normalt att kurserna är fulla, säger Rebecca Murciano.

– Allt är väldigt oklart, tillägger Jane Lu från Australien och de andra nickar instämmande.

I korridoren bredvid bor Alister King från Australien. Han läser statsvetenskap och hade turen att komma in på en av svenskkurserna vilken han nu läst i ungefär en månad. Han hade dock inte blivit informerad om möjligheterna att läsa svenska på förhand.

– Det var dålig information. Min studievägledare sa att jag kunde ta kursen om jag hade plats i mitt schema, säger han.

Text: Oskar Forsberg
Foto: John Nordh