Karate med Kalmars

- in Nationer, Reportage

I en svettig träningslokal möts kampsportnovischer under Sensei Tal Kramers vakande öga. Under en timme lär mannen som kallats Lunds egna Mr. Miagyi ut rörelser och tekniker inom Shorin-ryu shidokan.

Klockan är lite över sju, det är torsdag och inne i B-hallen på Fäladsgården har fyra medlemmar av Kalmar nation och deras Sensei samlats för att träna karate.

– Synd att du inte kom en annan dag när vi är fler. Vi har ju nationsmöte i dag, säger Jakob Andersson, en av de som dykt upp till dagens träning.

Men att de endast är fyra i dag är inget som hindrar gruppen från att träna ordentligt. De börjar med en kort uppvärmning, går över till repetition av grundstegen och Kata – grundrörelserna och tränar sedan i par tills timmen är slut. Men bara för att timmen är slut betyder inte det att eleverna går hem.

– Vanligtvis stannar folk kvar. Den strukturerade lektionen är slut, men det finns ändå möjligheter att ställa frågor om hur vissa moment ska utföras. Det är ett mer öppet lärande mellan äldre och yngre elever, berättar gruppens Sensei Tal Kramer.

Alla är välkomna

Tal Kramer har länge tränat i karatestilen Shorin-ryu shidokan under sin Sensei Amit Michaeli i Israel innan han flyttade till Lund och har ett svart bälte av andra graden. När han flyttade hit letade han efter en klubb där det gick att fortsätta träna i samma stil. Men i Lund fanns ingen som gjorde något liknande och Tal kände att han ville träna och lära ut sin typ av kampsport och vips, för tre månader sedan, så uppstod möjligheten att träna karate hos Kalmars. Första tillfället dök bara en person upp förutom Tal själv. Men nu ökar andelen intresserade och för att få vara med krävs inga specifika förkunskaper.

– Vem som helst är välkommen. Jag vet inte hur det går till med Kalmar nation. Men det är lätt att bli medlem i vår grupp, säger Tal.

Och för att få träna om du inte är medlem i Kalmar krävs det endast att du löser ett så kallat stödmedlemskap. Jakob Andersson fick höra talas om karateklubben eftersom han är aktiv i Kalmars och när nationen satte igång med satsningen bestämde han sig för att gå dit. Trots att han tidigare aldrig tränat karate.

– Jag har tränat i två månader nu, tidigare har jag varken sysslat med karate eller någon kampsport överhuvudtaget, säger han.

Han ser inte heller det som ett hinder om man stannat hemma från gymmet under vinterhalvåret och påpekar att man till karateträningen kan komma hur otränad och ovig som helst.

Lunds egna Mr. Miyagi

Pratstunden med Tal Kramer får faktiskt mig at tänka på Mr Miyagi. Mästare i kampsport och mentor till Daniel LaRusso i Karate Kid. En tanke som bekräftas av Jakob Andersson.

– Han är väldigt speciell, precis som man kan tänka sig att en karatetränare är, anspråkslös och säger nästan ingenting. En väldigt härlig människa. Man skulle kunna kalla honom Mr. Miyagi, säger han.

Tal Kramer vet däremot inte om han håller med.

– Han är mycket coolare än mig. Han har hela ”wax on, wax of” grejen. Men det är en komplimang att liknas med honom och jag hoppas att mina studenter är lika hängivna som hans, säger han.

Men även om Tal Kramer själv inte tycker att han kan jämställas med Mr Miyagi, visar hans grundläggande tanke för att lyckas med karate tecken på visdom.

– För att lyckas krävs det vilja, om du tränar hårt och du har viljan att lyckas, då lyckas du.

Text: Irina Bernebring Journiette

Foto: Jonas Jacobson