Svårt att gå tillbaka till studiebidraget

- in Nyheter
@Lundagård

Varje år ropar hundratals Lundastudenter ut sin glädje över att ha tagit examen. Men vissa kommer aldrig så långt utan får jobb innan sin examen.

Lunds universitets karriärvägledare råder dock studenterna att tänka ett steg längre och fundera över situationen ordentligt.


Att lämna den trygga studentvärlden och kasta sig ut i verkligheten kan verka skrämmande. Speciellt när jobben är få. Därför kan ett jobberbjudande innan avslutad examen verka lockande. Men två karriärvägledare vid Lunds universitet råder studenterna att tänka över ett jobberbjudande noga. En av anledningarna är att en person utan examen inte är lika konkurrenskraftig vid byte av arbetsplats.

− Man tar ett jobb utan fullständig examen, så långt är allting bra. Men när man av någon anledning vill eller behöver byta jobb kommer problemen, säger Camilla Persson karriärvägledare på LTH karriärcenter.

Kommer tillbaka

Men den allmänna tendensen inom arbetsmarknaden är inte att rycka studenterna innan de avslutat sin utbildning. Camilla Persson och hennes kollegor kan dessutom se att fler teknologstudenter nu kommer tillbaka till universitetet från arbetslivet för att ta sin examen.

− Beroende på hur länge man varit ute i arbetslivet kan det vara svårt att komma tillbaka till studiemiljön. Det kan kännas trögt. Så min rekommendation är att hejda sig och att ta ut sin examen. I ett långsiktigt perspektiv är examen viktigare, säger hon.

Åke Heed, studie- och karriärvägledare vid Lunds universitets arbetslivscenter, håller med. I längden innebär utebliven examen dessutom en sämre löneutveckling.

Både jobb och examen

Möjligheten finns att få beviljad tjänstledighet för att ta sin examen. Det är upp till varje enskild arbetsgivare att bevilja förklarar Åke Heed. Men det är bra att inte vänta för länge med att ta upp sina studier igen.

− Det är lätt att vänja sig vid lönen, vilket gör det svårare att gå tillbaka till studielån och bidrag. Dessutom tror jag att de flesta arbetsgivare uppskattar om studierna är avslutade. Att man knyter ihop säcken, säger han.

Stina Hamberg, ordförande i Saco:s studentråd, håller med om nackdelarna med att inte ha en examen. Men om det är drömjobbet man blir erbjuden tycker hon att man ska ta det.

− Man går ju en utbildning för att få ett jobb. Kan man få drömjobbet innan avslutad examen så är det ju bra, säger hon.

LÄS MER: Att ta sin examen är inte allt

text: Matilda Lundahl

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.