Vart är Smålands på väg?

- in Reportage
@Gustaf Eriksson

En paraplyorganisation för vänstergrupper som välkomnar såväl studenter som människor utanför universitetet. Så vill flera medlemmar att Smålands framtid ska se ut.
– Jag skulle gärna se att fler fick ta del av det Smålands har att erbjuda, säger David Winge, tillträdande nationsombud på Smålands.


Dunkande hip-hop strömmar ut ur ett av de öppna fönstren på Smålands nation. Från ett rum inuti den röda tegelbyggnaden hörs lågmälda röster och smattrandet av häftapparater. En grupp människor tillverkar stora svarta och röda flaggor som ska vajas i protest mot bostadsbristen i Lund under den ockupationsfestival som inleds om några dagar. Föregående kväll arrangerade Ockupantscenen ett informationsmöte i lokalerna.

Många av Smålands medlemmar har aktiva roller i festivalen. En av dem är nationsombudet Sara Holm. Hon är även känd under det fingerade namnet Thyra Skär, Ockupationsfestivalens talesperson.

Smålands är en självklar mötesplats, ett nav. En stor del av verksamheten i Lunds utomparlamentariska vänster kretsar kring lokalerna på Kastanjegatan.

Vid den stängda baren kånkar 22-årige David Winge på bord och stolar. Han håller i det Open Mic-evenemang som ska ge alla som vill möjlighet att framföra någonting på Smålands scen i kväll.

– ­Det är öppet för allt som kan tänkas passa på en scen. Vi har ofta dyra och bra bandbokningar, men nu vill vi göra scenen tillgänglig för alla. Det går väl ihop med nationens plattform, säger han.

Ljuden från flaggtillverkningen i rummet bredvid fortsätter.

Kanske är det någonstans i detta, i mötet mellan alternativa kulturevenemang, klubbverksamhet och vänsteraktivism, som Smålands framtid finns.

I den utvecklingen kommer David att ha en central roll. För en dryg vecka sedan valdes han till nationens nya ombud. Med början efter sommaren kommer han att leda Smålands verksamhet tillsammans med Sara Holm.

– Jag skulle gärna se att flera fick ta del av det Smålands har att erbjuda, säger han.

Valet av David som nytt nationsombud var inte det enda som hände på mötet i början av maj. Då fattade också nationen beslut om att inte gå med i Akademiska föreningen, AF. Det kommer leda till att nationen utesluts ur samarbetsorganet Kuratorskollegiet, KK, den 1 juli.

Beslutet är den kanske sista spiken i kistan för den stormiga relationen mellan Smålands och Kollegiet. I mitten av 1970-talet lämnade Smålands KK av ideologiska skäl. Sedan dess har nationen varit med i organet flera gånger, men nu kan vägs ände vara nådd.

Sedan i maj förra året måste alla nationerna i KK vara huvudmän i AF. Det är Smålands ihärdiga vägran att gå med som nu gör att nationen utesluts.

bild-8-tiff-cmyk-8-bit.jpg

Avståndstagandet från AF är en del i Smålands väg bort från att vara en traditionell studentnation till att bli en bred vänsterorganisation som är öppen för alla.

Den utvecklingen manifesterades inte minst i Smålands aktiva deltagande i Ockupationsfestivalen.

Under festivalen tog ockupanterna två hus i besittning och drabbade samman med polisen flera gånger. Resultatet: Åtta anhållna och 63 gripna.

Smålands stöd till festivalen kan nu komma att stå nationen dyrt.

– I alkohollagen finns det avsnitt som handlar om lämplighet och ett av grundkraven där är laglydighet. Smålands roll i Ockupationsfestivalen gör att vi ifrågasätter om nationen uppfyller det kravet. Vi har inlett en utredning och begärt underlag från polisen. När vi fått det kommer vi besluta hur vi går vidare, säger kommunens tillståndschef Annika Landfors.

Resultatet kan bli att nationens serveringstillstånd dras in.

– Då får man varken servera starköl, vin eller sprit. Det förvånar mig att nationen tar en sådan risk när man vet hur viktig serveringen är, säger Annika Landfors.

Även om resultatet av utredningen skulle bli till Smålands favör är faran inte över.

Tillståndsenheten har tidigare fastslagit att utskänkningstillståndet endast gäller slutna sällskap. Det har i praktiken inneburit medlemmarna i KK. Smålands har begärt att bli undantagna från denna regel efter utträdet ur Kollegiet.

När ett beslut kommer är i nuläget inte klart.

– Vi arbetar så fort vi kan. Vår målsättning är att bli klara innan 1 juli, säger Annika Landfors.

Det är inte bara i rollen som nav och mötesplats för den utomparlamentariska vänstern som Smålands redan i dag är öppen för personer som inte studerar. I själva verket välkomnar nationen människor utanför universitetet till en stor del av nationens verksamhet, så länge inte alkoholservering förekommer.

Här märks till exempel Asylgruppen, feministcaféet Ronja och den kulturpolitiska veckan som anordnas en gång om året.

Smålands plan att bli en vänsterorganisation som är öppen för alla kan vara positiv, menar spritkommissarien Daniel Egonsson.

– Många vänsterorganisationer representerar olika särintressen. Smålands har en stor politisk bredd, här finns allt från socialdemokrater till radikala. Nationen kan bli en mycket bred mötesplats med stor förmåga att anordna saker. Dessutom anser jag att det vore värdefullt med ett forum i Lund där studenter och icke-studenter kunde mötas. De grupperna står vanligtvis väldigt långt från varandra, säger han.

Men förändringen för också risker med sig.

– Om Småland drivs från att vara en nation till att bli en allmän mötesplats kan en del av studentfokuseringen gå förlorad. Det är särskilt allvarligt om det sker samtidigt som kårerna förlorar kraft, säger Daniel.

bild-17_red-tiff-cmyk-8-bit.jpg

Nationsombuden Sara Holm och Malin Reimerthi vill dock tona ner riskerna.

De skriver att: ”Vi ser det som någonting positivt att nationsobligatoriet avskaffas och att folk väljer en nation för dess verksamhet och inte för att de tvingas vara med i en. Vi hoppas att Smålands Nation ska kunna bli en bred samlingsplats för människor i Lund, inte bara för studenter. Detta är vi redan till viss del, utan att för den delen behöva ta avstånd från att vara en nation. Smålands Nation fungerar som en samlings- och mötesplats för andra vänstergrupper i och runt om Lund. Detta ser vi som något oerhört positivt då detta bidrar till ett stort utbyte för samtliga inblandade parter.”

Sara och Malin skickar alla sina kommentarer per mejl. De vägrar att svara på frågor från journalister på något annat sätt. Denna slutenhet finns fastslagen i nationens mediepolicy.

Avsteg från policyn görs inte, åtminstone inte med mindre än att ett nationsmöte ställer sig bakom. ”Vi kommer inte att gå ifrån vår policy då det inte är upp till oss att bestämma kring det eftersom det är ett beslut taget av nationsmötet, vårt högst beslutande organ.”, skriver Sara Holm och Malin Reimerthi när Lundagård tar upp frågan.

Tillträdande nationsombudet David Winge går dock med på att träffas, men bara under vissa villkor.

– Vi kan väl prata, så får vi se hur mycket jag vill svara på, sade han innan intervjun.

När Lundagård besöker nationen undviker David flera gånger att svara på frågor med hänvisning till mediepolicyn.

Orsakerna bakom smålands beslut att inte gå med i AF är både ideologiska och ekonomiska.

I en kommentar skriver nationsombuden Malin Reimerthi och Sara Holm att: ”Många av aktiviteterna som AF ordnar eller som ordnas i deras lokaler anser vi vara extremt konservativa och traditionsbundna. Smålands nation har en plattform som säger att vi ska bekämpa dessa traditioner snarare än att subventionera deras hyror. Om AF själva inte är kapabla att se till att deras verksamhet inte är sexistisk och rasistisk så tycker inte vi att det är vår uppgift att styra upp det.”

I ett tillägg skriver de att: ”Vi vet att AF är en organisation som hellre utvecklar ett samarbete med näringslivet än jobbar på interndemokrati. Mer än hälften av AF: s budget går till att restaurera Borgen och mycket av de andra pengarna går åt till att subventionera hyror åt nationer som ordnar baler och liknande.”

Men Smålands står inte enade bakom beslutet. En av dem som anser att nationen borde gå med i AF är Daniel Egonsson. Han reserverade sig mot beslutet på nationsmötet.

– AF kommer att finnas oavsett om Smålands är med eller inte. Jag tycker att Smålands borde försöka förändra inifrån i stället för att stå bredvid och peka och säga att allt är dåligt, säger han.

Daniel anser att KK och AF blir än viktigare om nations- och kårobligatoriet avskaffas under nästa år.

– Det finns en stor risk att nationerna tappar medlemmar när obligatoriet faller. Studenter är en utsatt grupp på många sätt och jag anser att det är väldigt viktigt att studentföreningarna står så enade som möjligt för att klara de förändringar som kommer.

Kuratorskollegiets ordförande Markus Ebbinghaus är starkt kritisk till nationens beslut.

– Vi ville knyta Kollegiet närmare AF för att vi vill vara med och ta ett solidariskt ansvar för studenternas boendesituation. Det är beklagligt att Smålands inte vill vara med, säger han.

Men Smålands vill hålla dörren öppen, i alla fall lite på glänt.

”Vi vill gärna ha ett samarbete med KK även efter en uteslutning”, skriver Sara Holm och Malin Reimerthi.

För Markus Ebbinghaus verkar dock porten ha slagit igen fullständigt.

– De kommer inte vara med i KK och kommer alltså inte att delta i någonting överhuvudtaget. Smålands är välkomna tillbaka under samma premisser som alltid.

Även Emma Jangö, AF:s ombudsman, är bekymrad.

– AF är till för alla studenter vid universitetet. Det är trist att Smålands ställer sig utanför och det är särskilt allvarligt att deras medlemmar hamnar i kläm gällande till exempel bostadssituationen, säger hon.

Tidigare i vår efterfrågade Emma Jangö dialog med Smålands eftersom hon anser att nationens inställning bygger på missuppfattningar. Men Smålands har inte tagit kontakt.

– Jag var där i februari på nationens inbjudan, men sedan har det inte hänt något. Det finns en risk att Smålands har fattat ett beslut baserat på fördomar, säger hon.

Men Smålands håller inte med.

”Vi är fullt kapabla att ta reda på all den information vi har behövt för att fatta vårt beslut”, skriver nationsombuden Sara och Malin.

smalands_rep-7-tiff-cmyk-8-bit.jpg

Oavsett om beslutet är välgrundat eller ej kommer Smålands utveckling mot att bli en organisation och en mötesplats som riktar sig till både studenter och icke-studenter med största sannolikhet att fortsätta.

”Smålands kommer att fortsätta vara ett alternativ till KK:s, AF:s och de övriga nationernas studentikosa verksamheter genom att erbjuda en stark livescen, politisk verksamhet, ett brett kulturutbud och bra klubbar. Vi kommer att fortsätta med det som är Smålands nation helt enkelt”, skriver ombuden Sara Holm och Malin Reimerthi.

Den visionen delas av tillträdande ombudet David Winge. Huruvida försvagningen av nationsrollen kommer att leda till att den studiesociala verksamheten försämras vill han dock inte spekulera i.

– Det får vi väl se när obligatoriet faller. Då kommer det att ställas på sin spets, säger han.

text: Gustaf Eriksson
foto: Henrik Larsson