Ofta problem med litteraturlistorna

- in Nyheter
@Lundagård

Litteraturlistor ska vara tillgängliga och korrekta senast en månad före terminsstart. Det har Lunds universitet slagit fast i studenternas rättighetslista. Men kravet uppfylls inte alltid av institutionerna.

Lundagård har undersökt kurslistorna för tio kurser och program i höst. Samtliga fanns tillgängliga en månad för terminens start. Men i några fall förekom det osäkerhet kring vilken version som var aktuell.

Jonas Bååth är kåraktiv och har studerat flera fristående kurser vid universitet. Han har ofta haft problem med att litteraturlistorna inte är korrekta.

– Det är nästan alltid något problem med listorna. En gång fanns det två kurslistor och ingen kände till vilken som var aktuell. Dessutom hade institutionen glömt att informera bokhandeln. Vi riskerade att missa flera veckors inläsning på grund av försenad leverans, säger han.

”Återkommande problem”

Institutionen löste dröjsmålet med att begå brott mot upphovsrättslagen. Flera avsnitt ut boken kopierades till samtliga studenter.

– Jag tappar förtroendet för universitetet när de håller på så här. Det är fullständigt oacceptabelt med sådana lösningar. Jag får en känsla av att kurslistorna bortprioriteras.

Studentkårerna finns för att hjälpa till när problem uppstår i undervisningen. Jenny Pobiega är ordförande för Samhällsvetarkåren och har själv upplevt strul med kurslistorna.

– Det är ett återkommande problem för många studenter. Jag har själv saknat listor en vecka innan kursstart. Då står man där tomhänt utan att böckerna finns på vare sig biblioteket eller bokhandeln. Vid sådana tillfällen är det viktigt att studenterna säger ifrån och vänder sig till sin kår, säger Jenny Pobiega.

Text: John Sahlin