Paljetter och falafelkostym

- in Föreningen, Kultur & Nöje
@Lundagård

”Lösmagar, bröst, underkläder”. Så står det på en av lådorna i en liten lokal på källarplan i AF-borgen. Längs med väggarna hänger gycklarkostymer tillsammans med glittriga klänningar och kavajer i manchester. För en hundralapp kan de bli dina, åtminstone för en kväll eller två. Välkommen in till Klädkammaren.


– Jag skulle vilja ha en Bloody Mary-utstyrsel, säger Adam Lundborg.

Han och hans vänner ska på maskerad på lördag, men vad ska de ha på sig? Annika Nilsson är en av två jobbare denna torsdag. Adam förklarar för Annika Nilsson ungefär hur Bloody Mary ska se ut:

– Hon är vitklädd och dödar folk.

Kvällens andra jobbare, Nemo Enström, hittar raskt en vit klädnad från en av de hundratals klädesplagg som hänger längs en långsmal vägg.

– Här är något vitt och läskigt. Det är bara lite blod som saknas. Folk kommer garanterat att tycka att du är otäck, säger Nemo.

Samtidigt ger Annika tips om hur man får till det rätta fejkblodet: sirap och röd karamellfärg. Kanske ett stänk av blått också.

Finns något för alla

Vi befinner oss i Klädkammaren, ett av AF:s alla utskott. Klädkammaren är precis vad den låter som: en liten, trång och avlång lokal, fylld till bredden med avlagda spex- och karnevalskläder.

Kvällens besökare hittar allt från Bloody Mary-dräkter och Che Guevara-detaljer till en outfit värdig själve Jack Sparrow och glittrande vackra aftonblåsor.

Annika och Nemo hjälper alla att hitta något som passar just dem. Nemo är egentligen inte så aktiv längre, men rycker in när det saknas personal.

– Det finns tre jätteaktiva och runt sju, tio stycken halvaktiva inom Klädkammaren. Men det är ett jättebra utskott om man vill göra något på riktigt, säger han med ett leende.

– Det är ett bra utskott om man liksom jag tycker att det är jättejätteroligt att klä ut sig, men är alldeles för blyg för att stå på scen, fortsätter Annika.

kladkammeran2.jpg

Hopfällbar falafel

I Klädkammarens dator ryms alla uthyrningar. ”Vit särk, vitt skärp. Har lovat att bloda ner kläderna” står det om Adam Lundborgs Bloody Mary-utstyrsel.

– Vad är en bautasten som vi har hyrt ut? frågar Nemo när han kikar över Annikas axel ner på datorskärmen.

– Är inte det falafelbollen? svarar Annika.

Det är det inte. Nemo går bort i ett hörn av kammaren och plockar fram en lätt hopfällbar – falafel. Det är meningen att man ska ha den på sig, att man ska gå omkring likt en gigantisk vegetarisk köttbulle på festen eller spexet.

Stort klädintresse

Falafeln är bara en av alla tokiga utklädnader som är upphängda längs med väggarna. Förman Johan Wiman kommer förbi Klädkammaren en sväng och visar upp en dräkt med bölder – eller är det snorkråkor – som hyrs ut då och då.

Johan Wiman berättar också om tanken bakom Klädkammaren.

– Det primära syftet är att hyra ut gamla spex- och karnevalskläder till studenter och allmänhet. Men vi ska också vårda kläderna och se till att de håller. Det tredje syftet är att vi ska skapa och sy nya kläder, säger Johan.

Han menar att en del aktiva har ett stort klädintresse, andra letar mest efter ett sätt att få utlopp för sin ”estetiska ådra”.

– Vi kanske inte skapar så mycket själva, men de flesta här är väldigt bra på att komma på specifika idéer och hjälpa folk till en bra utstyrsel, säger han.

Text: Louise Larsson
Foto: Jonathan Gutman