Kommunen beklagar Filmstudions nedläggning och satsar nytt

- in Kultur & Nöje, Nyheter
@Lundagård

Samtidigt som Filmstudion tvingas lägga ner satsar Lunds Kommun på projektet Lund Film Academy.

− Vi tror att film kan vara det område där aktörer i Lund kan bidra, säger Mats-Ola Nilsson, utvecklingsstrateg på kultur- och fritidsförvaltningen.

Projektet går ut på att skapa ett samarbete mellan Lunds universitet och filmbranschen i Skåne och riktar sig huvudsakligen till folk som gör film. Man vill se en närmare samverkan mellan universitetets teoretiska filmvetenskap och filmbranschens praktiska verksamhet.

− Men om projektet går bra och vi fortsätter med det här, hoppas vi givetvis kunna nå ut till den filmintresserade allmänheten också, säger Mats-Ola Nilsson.

Varför satsar ni på det här projektet och inte på Filmstudions överlevnad?

− Vi har alltid stöttat Filmstudion genom att betala en stor del av deras hyra, säger Mats-Ola Nilsson och fortsätter:

– Men de har aldrig vädjat till oss om större ekonomiskt stöd och när dialogen mellan Filmstudion och kommunen intensifierades i våras var situationen redan så dålig att de bestämt sig för att inte driva vidare verksamheten.

Hade det bara handlat om hyran tror Mats-Ola Nilsson att kommunen hade kunnat lösa problemet.

− Men så här stora summor kan vi inte bidra med, säger han.

”Vi ville stå på egna ben”

Filmstudions tillförordnade ordförande Carl Johan Holden konstaterar att kommunen länge varit insatta i föreningens ekonomiska situation, men att kommunikationen dem emellan har varit dålig:

− Jag hade velat se ett större intresse att bevara Filmstudion från deras sida. Men å andra sidan har vi själva varit lite för optimistiska och velat stå på egna ben. Därför har vi inte vädjat om större stöd från kommunen. Så här i efterhand önskar man kanske att man bett om hjälp tidigare.

”Blickar framåt”

Nu satsar kommunen istället på de som ska skapa framtidens film. Man har lagt 100 000 på pilotprojektet Lund Film Academy och Mats-Ola Nilsson hoppas att fler initiativ ska födas ur detta.

− Intresset för film finns kvar, det är jag övertygad om, konstaterar han. Filmpubliken finns där, man måste bara se behoven på nya sätt.

Trots bitterheten kring Filmstudions nedläggning är även Carl Johan Holden positiv till kommunens nya satsning.

− Det är jättebra att de lägger pengar på kultur överhuvud taget, säger han.

Text: Stina Linde