Manifest ska ge humanister självförtroende

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

Ordförande för Humanistkåren, Christoffer Ivarsson, är en av författarna bakom det ”Humanistiska manifestet” som släpps inom kort.

Målet är att höja humanioras status både på universitet och arbetsmarknad samt ingjuta självförtroende hos humanister runt om i landet.

– Nu ska vi sluta be om ursäkt, säger han.

Enligt Christoffer Ivarsson är humanisternas största problem bristen på självförtroende. Med ”Det Humanistiska Manifestet – en liten skrift om humanioras stora roll”, hoppas han kunna råda bot på detta.

En starkare humanistisk identitet

Under projektnamnet Athéna samarbetar Humanistkåren nu tillsammans med fackförbundet DIK, representanter för FFS Humanistsektion i Göteborg och några andra aktörer från Stockholms, Umeås och Linköpings universitet. På nästa möte, som äger rum i Lund i början av november, ska de diskutera hur och när manifestet ska släppas.

– Tanken är att manifestet ska fungera som ett verktyg för att skapa en starkare humanistisk identitet genom hela landet, säger Christoffer Ivarsson.

”Symbol för den humanistiska upprättelsen”

För att symbolisera denna identitet har han och de övriga kampanjmakarna valt en grafisk profil i form av en sjuuddig stjärna, den så kallade humaniststjärnan. Symbolen anspelar på de sju fria konsterna och har sina rötter i antiken.

– Valet av symbol kanske kan anses ”historienördigt”, säger Christoffer Ivarsson och skrattar innan han fortsätter:

– Men vi tycker att stjärnan fungerar som en bra symbol för den humanistiska upprättelsen som manifestet pekar på. Jag tror vi kan vinna mycket på att ha en gemensam grafisk profil till vår nationella kampanj.

Vad kan man som enskild humaniststudent göra i kampen för den humanistiska upprättelsen?

– Det är viktigt att föra diskussioner med sin klass och med sina lärare och att ställa krav på bättre attityder gentemot humaniora. Man måste våga vara humanist och tro på vikten av sin kompetens, säger han.

Text: John Nordh
Foto: Emil Langvad