Smålands får fortsätta servera sprit

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

De åtgärder som Smålands nation vidtagit för att komma tillrätta med ordningsproblemen är tillräckliga. Det anser länsrätten som i dag upphävt beslutet att återkalla nationens utskänkningstillstånd.

Krukor och facklor som kastats mot poliser från nationens bostäder och ett nationsombud som haft en ledande roll i Ockupationsfestivalen. Det var de viktigaste orsakerna som kommunens socialnämnd anförde när man i juli återkallade Smålands nations utskänkningstillstånd.

Sedan dess har dock Sara Holm, nationsombud och talesperson för Ockupationsfestivalen, lämnat nationsstyrelsen och fråntagits allt ansvar för serveringsverksamheten.

Den åtgärden, tillsammans med bedömningen att det inte finns något direkt samband mellan ordningsproblemen och alkoholserveringen, gör att länsrätten i dag beslutade att dra tillbaka socialnämndens återkallande av Smålands utskänkningstillstånd.

Länsrätten väljer i stället att ge nationen en varning. I domen skriver dock rätten samtidigt att: ”Det kan i och för sig starkt ifrågasättas om det över huvud taget är lämpligt att ge tillstånd för servering av alkohol i lokaler som ligger i ett område eller på en plats där det tydligen finns risk för återkommande våldshandlingar eller andra allvarliga ordningsstörningar”.

Men på grund av att socialnämnden enbart åberopat händelser vid två tillfällen anser länsrätten ändå att påföljden för nationen ska stanna vid en varning.

Läs mer

Smålands utskänkningstillstånd återkallas – men inte direkt

Smålands förnekar inblandning i Ockupationsfestivalen

Vart är Smålands på väg?

Text: Gustaf Eriksson