Diplomaträv drog storpublik

- in Nyheter
@Jacob Hederos

På tisdagskvällen kom förre biträdande utrikesministern Pierre Schori till Juridicum för att tala om demokratins utveckling i Mellanöstern efter Obamas tillträde. En stor skara fick lyssna till en mängd anekdoter från maktens korridorer.

Pierre Schori har agerat på den internationella arenan under lång tid, både som politiker och diplomat. I går hann han med ett stopp i Lund för att diskutera Mellanösterns demokratifrågor i ljuset av Barack Obamas styre i USA.

Det var Utrikespolitiska föreningen som, tillsammans med Centrum för Mellanösternstudier, hade bjudit in den välmeriterade Schori till föredraget. Han presenterades bland annat som en av ”Palmes pojkar”, men är även gammal FN ambassadör och biståndsminister.

Kritisk mot EU

Pierre Schori föreläste utifrån egna och andras erfarenheter om problematiken som Obama möter i Mellanöstern. Den politiska agendan är ”överfylld av svåra frågor”, såsom hur man ska lösa Israel-Palestina konflikten samtidigt som man bedriver två krig. Som van opionionsbildare riktade han kritik mot EU och Sverige, som han menar inte har agerat tillräckligt för att stödja presidenten i USA.

Schori menar att Obama inte kan lösa alla konflikter på en gång, utan refererade till en amerikansk kolumnist, Thomas L. Friedman, för att förklara presidentens problem. Friedman menar att Obamas i en första hand måste fokuseras på tre saker: ”Banks, banks and banks – and none of them are the West Bank.” Därför efterfrågade Schori fler aktioner från europeiskt håll för att ta tag i frågan, och inte vänta på att fredspristagaren Obama ska agera.

Välbesökt föreläsning

Publiken i Pufendorfsalen var månghövdad och åldern ovanligt blandad, vilket gladde arrangören Erika Rubin, ansvarig för programutskottet i UPF.

– Det var en väldigt intressant föreläsning, och diskussionen gick bra. Men roligast var nog att vi kunde dra en så blandad publik till föreläsningen, det ska vi försöka fortsätta med, säger Erika Rubin.

En av besökarna var Tove Sigrell. Hon tyckte att ämnet för kvällen var svårt att sätta sig in i, samtidigt som många av frågorna var tankeväckande.

– Jag är kanske inte helt så insatt som man kanske behöver vara, så för mig blev diskussionen på lite hög nivå ibland, säger Tove Sigrell och fortsätter:

– Men det var väldigt intressant att han tog upp problematiken kring det faktum att även fast Sverige och EU har en fastställd agenda kring hur man ska bemöta bland annat Israel-Palestina-konfliken, så görs inte speciellt mycket. Det finns ju mycket åsikter hos svenskarna, men få av ledarna för frågan uppåt.

Pierre Schori skall nu ta det lite lugnare med de internationella uppdragen, och bland annat skriva en bok om sin tid i Afrika, där han bland annat varit chef för FN:s fredsbevarande operation på Elfenbenskusten.

Text: Jacob Hederos
Foto: James Jones Huang