”Alla kan bidra med någonting”

- in Nyheter
@Lundagård

De umgås, leker och läser läxor med invandrarbarn för att ge dem välbehövlig framtidstro. Tamam är en biståndsorganisation som gör ett viktigt jobb i det tysta och där större delen av volontärerna är studenter. Lundagård har träffat dem.

Det är en grådassig och mörk torsdagskväll. Ute på Östra Torn står två barackbyggnader uppställda bredvid varandra. De gråa fasaderna smälter in i novemberdiset. Sakta närmar sig klockan 16:30 och en efter en kommer barnen ut på gården, där de möts av fyra volontärarbetare från Tamam. Vanligtvis brukar barnen vara fler än tio, men tidigare under dagen har många blivit vaccinerade mot svininfluensan och mår dåligt.

Fyra leende ungar beger sig, efter att hälsat på varandra, bort till lekplatsen för att spela fotboll, gunga och leka.

”Inget att göra på fritiden”

I flyktingbostäderna på Östra Torn bor familjer som flytt från krigsdrabbade länder som Irak och Somalia. En del har bott här i två år, andra bara i någon vecka. Många sitter inne på dagarna, i brist på fritidssysselsättning och sociala kontakter.

Ehab Zahroun är i dag ledare i Tamam, men en gång var han i samma situation som flyktingbarnen.

– Jag kom till Sverige som 14-åring 2003. Man hade inget att göra på fritiden, det var bara skola och sen hem. När jag fick höra om Tamam blev jag väldigt nyfiken. Genom dem lärde jag känna många kompisar och utvecklade mitt kontaktnätverk när jag som bäst behövde det. Nu vill jag ge någonting tillbaka till barnen.

Aktiviteter alla dagar

Tamam, som år 2008 tilldelades Lunds kommuns integrationspris, har aktiviteter nästan alla dagar i veckan. Det handlar om grupper där invandrarungdomar får hjälp med läxor, prova på nya aktiviteter, göra hembesök eller åka på utflykter. Senast förra helgen var de på Skånes djurpark. Nioåriga Omneah, som varit med i Tamam i sju månader, är en av deltagarna ikväll. Hon och de andra har precis avslutat en fotbollsmatch när jag frågar henne om Tamam.

– Det vi gör är väldigt roligt och man träffar många nya kompisar, säger hon.

Många studenter

Större delen av volontärerna i Tamam är studenter. Två av dem som deltar denna kväll är Ida Langdell och Britta Karlsson. De kom i kontakt med Tamam genom informationsaffischer på skolan. Efter ett informationsmöte insåg de att de kunde hjälpa till och göra något meningsfullt av sin fritid.

– Alla kan bidra med någonting. Någon som var intresserad av film bestämde sig för att starta en filmgrupp. Studenterna är en stor resurs som kan användas. Jag trivs att jobba med barn och lär känna många nya människor, säger Ida Langdell.

Text: Erik Ottosson
Foto: James Jones Huang