Skrattfest med Darwin utlovas

- in Kultur & Nöje, Spex

Två äldre skäggiga herrar kommer stå för skratten när Lundaspexets föreställning Darwin har premiär i slutet av november.

– Folk kommer att bjudas på en rapp, skojig föreställning med sång och dans och djur i överflöd, lovar regissören.

Spexet utspelar mestadels på Royal Society i London. Där häckar herrar som Charles Darwin och hans gode vän Alfred Russel Wallace och njuter av det som det goda livet har att erbjuda. De dricker groggar och snackar strunt och åstadkommer inte mycket resultat.

Handlingen kretsar kring vad som hände på Galapagosöarna 20 år tidigare. Darwin har väntat med att publicera sina forskningsresultat och ställs nu inför ett ultimatum: antingen presenterar han sin forskning eller så måste hans älskade vetenskapsakademi läggas ner.

Precis som ett spex ska vara lovar regissören en lättsam show med många skratt.

– Det är lätt att skämta om den brittiska överklassen. Men egentligen slår vi åt både höger och vänster. Karaktärerna är människor med egentligen små problem men som drabbas av stora prestigeförluster.

Alla är lika värda

Att årets novemberföreställning handlar om Darwin är ingen slump.

– Det är ett Darwinår i år. Dels är det 150 år sedan han publicerade sin teori om arternas uppkomst, dels skulle han ha fyllt 200 år, säger regissören som själv gör sitt sjätte som regiansvarig.

Enligt Lundaspexarnas gamla traditioner ska ensemblen ha enbart ett ansikte utåt. Därför vill inte ens regissören uppge sitt namn, i sann solidaritetsanda. Runt 70 personer, från statister till författare, samlas varje kväll utom på lördagar för att repetera, fila och förbättra föreställningen.

– Nu är det som roligast. Efter att ha tränat in manuset har skådespelarna börjat kunna göra sina egna tolkningar. Det är nu karaktärerna utvecklas, säger regissören.

Ska vi köra cashewnötscenen?

Darwin och Wallace ställer upp sig, redo att agera. De två vännerna dividerar om hur de bäst ska utforska naturen. Darwins stressade sinne är en under föreställningen genomgående kontrast till glidaren Wallace som på ett eller annat sätt klarar sig ur sina svårigheter.

På nära håll för man se vilket finsnickeri det innebär att lägga sminket rätt och ge polisongerna sin rätta tjocklek.

– Det tar drygt en timme att få på sig allt, smink och kläder, berättar en av sminköserna.

I slutet av november är det premiär för Lundaspexets föreställning.

Text: Erik Ottosson
Foto: James Jones Huang