Skönsång för klimatet

- in Kultur & Nöje

Eleverna på Musikhögskolan gjorde gemensam sak med EU-projektet Grönt ljus och ordnade under tisdagen en konsert med miljötema. De som hade letat sig till Caroli kyrka i Malmö kunde bland annat njuta av Videvisan i operatappning och vackert harpaspel.

Sångelevernas blickar är intensivt fokuserade och munnarna uppspärrade till ett o. Hälarna lyfter lite från marken och de lutar sig fram på tåspetsarna för att kunna ta i med hela kroppen.

– Den här sångklassen är jättefin, jag är imponerad, säger Malin Nordén som själv studerar på Musikhögskolan i Ingesund. Eleverna har förberett sig i tre veckor för framträdandet men någon stor publik drar de inte. Åskådarna fyller knappt upp de fem första raderna med kyrkbänkar.

– Annonseringen har nog inte gått fram riktigt, tror Conny Antonov, lärare på Musikhögskolan och pianist.

Kul att delta i klimatyran

Musiken är vald för att kunna kopplas samman med miljöfrågor. Anna Olsson sjunger Videvisan i operatappning. I handen håller hon en syrenkvist som Conny Antonov hittade på väg till kyrkan. Den har redan gröna knoppar och gör frasen ”sov du lilla videung” mer aktuell än någonsin.

– Det är kul att få vara med i den här yran som pågår både i Malmö och Köpenhamn, tycker Conny Antonov och syftar på FN:s klimatkonferens.

Opera och klimat länkas samman

Enligt projektkoordinator Torsten Schenlaer, är tanken med Grönt ljus att få var och en att ta ställning för miljön.

– Det är oerhört kul att folk kommer hit och njuter, säger Torsten Schenlaer som också tycker att det är synd att inte fler hittat hit.

Kvällen fortsätter med skönsång och flyhänta händer över såväl gitarrer som harpa och flygel. Med stor skicklighet länkas opera och klimat samman.

– De som inte var här gick miste om något, anser Malin Nordén när konserten är till ända.

Text: Kajsa-Stina Kalin
Foto: Maria Uvelöv