Studenter visade upp sin konst

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Det bjöds på måleri, videokonst och graffiti när studenterna ställde ut sin konst på Café Athen under måndagskvällen.

– Vi vill göra det möjligt för studenter att visa sina verk och ha ett socialt forum kring det, säger Hanna Wennér, förman på AF-utskottet Konstsamlingen.

Tio studenter har fått fria händer att skapa sina egna konstverk och resultatet presenterades på gårdagens utställning. Verktyg, motiv och inspiration diskuteras ivrigt, liksom den dyra färgen. De som målar med olja får nämligen betala runt hundralappen för per flaska, medan graffitimålare betalar runt 40-50 kronor per burk. Videokonst kan däremot bli betydligt billigare. Konstnären Annah Håkansson berättar att hon sparar Youtube-klipp som hon tycker om för att sedan göra egen film av dem. Temat i hennes film i går var mörker, rädsla och förvirring.

Konstvetare och konstnär

Linda Jönssons målar olja på duk och hennes verk består av stadsmotiv av Eslöv på kvällen.

Har du haft nytta av dina studier när du är konstnär?

– Jag har en kandidatexamen i konstvetenskap. Genom att läsa konsthistoria vet jag nu vad som har räknats som konst under olika perioder. Jag har fått min inspiration från lokala konstnärer som Tora Vega-Holmström och Endis Bergström. De kom jag i kontakt med genom tips från Konstsamlingen. Min kandidatuppsats handlade om deras verk, säger Linda Jönsson.

Fransk graffiti inspirerar

Pontus Ikander visade graffiti på duk, målade med sprayburk och polyesterplast, som ger en lackad yta. Färgen går i mörklila nyanser med band som ser strömlinjeformade ut.

– Jag pluggar franska, men har ingen direkt användning av det när jag målar. Jag har inte heller varken syfte eller planering med det jag gör. Det kommer av sig självt. Men jag blir inspirerad av fransk graffiti, där finns mycket 3D-effekter, säger Pontus Ikander.

Text: Anna Snellman
Foto: Jonas Damsgård