”Många tycker att miljöaktivister är fåniga”

- in Nyheter

My Sellberg tvivlar på att det bli ett avtal under COP15. Det är därför hon demonstrerar och gör aktioner inne på Bella Center där mötet pågår, fast hon egentligen inte får som representant för universitetet.

Klicka på ”bildspel” för att se fler bilder.


– Jag känner mig helt full fast jag inte är det, utbrister My Sellberg uppspelt och dansar vidare med sina ugandiska skallror knutna runt anklarna.

Temperaturen ligger runt noll på Christiansborg slotsplads och den kalla klara luften är fylld av såpbubblor, konfetti och trumljud. My har långkalsonger under de blå manchesterbyxorna, islandströja, bruna snörkängor, mössa och sjal. Över tröjan har hon dragit en t-shirt som hon själv skrivit ”one world, one future” på med spritpenna. Men även om hon är ordentligt klädd är det riktigt kallt.

Hur vill du kommentera kylan?

– Dansa mera! skriker My och skuttar lite till.

– Höj inte temperaturen, låt oss frysa! fyller Ann Sellberg i och dansar efter My.

Aktioner för småöar

Alla som vill får gå i demonstrationen, men alla har inte tillträde till Bella Center där COP15-mötet hålls. My har fått tillträde genom att ansöka som representant för Lunds universitet. Där inne pågår hela tiden möten, förhandlingar och föreläsningar.

– Det är mycket mer avslappnad stämning där än man kan tro, säger My.

Det görs även en hel del aktioner inne på centret. My berättar att hon gjort aktioner för att visa sitt stöd för AOSIS, Alliance of Small Island States.

– Egentligen får man inte göra aktioner om man kommer från universitetet, det är meningen att man ska vara där för att lära, men jag gör det ändå. Det är nu eller aldrig, fortsätter My.

För att slippa skämmas

– Det är 100 000 demonstranter i tåget, utbrister My med ett stort leende. Det är galet ju!

Promenaden mellan Christiansborg och Bella Center är ungefär sex kilometer lång och på hela vägen syns inte ett enda kravallstaket och inte en enda polis. Men så går vi ju i miljöaktivistblocket. My tror att miljöaktivister är fredligare än andra demonstranter.

– Jag har hört att många, mer radikala grupper, tycker att miljöaktivister är lite fåniga, avslöjar hon.

Miljöfrågor har länge varit viktiga för My, hon har gått i flera demonstrationståg, men aldrig ett så här stort.

– Det här känns speciellt, det här kommer jag att berätta för mina barn. Att jag var här och gjorde vad jag kunde.

Tveksamt om avtal

My och hennes vänner från studentföreningen Hållbart universitet går i 350-blocket. Mer än 350 ppm (part per million) koldioxid får det inte vara i atmosfären om AOSIS ska undgå översvämning, menar My. I dag ligger halten en bra bit över. Hon försöker lobba på politiker inne på centret, men vet att möjligheterna är små eftersom de kommer dit med redan utarbetade förhandlingsplaner.

– Egentligen är jag inte säker på att det blir något avtal för det är så mycket motsättningar, säger My.

Om det inte blir någon överenskommelse under mötet så kommer allt att dra ut på tiden eftersom en underskrift inte omedelbart följs av förverkligande, utan tar tid att genomföra i ländernas lagstiftning, förklarar hon.

– Det är därför vi är här och måste vara här. För att det är så på gränsen att det inte blir något avtal, säger My.

Lundagård följde två studenter som deltog i den stora demonstrationen under klimatmötet i Köpenhamn. Läs mer här

Text: Kajsa-Stina Kalin
Foto: Maria Uvelöv