Film, grottmålningar och samosas på Teologen

- in Nyheter
@Lundagård

Inspirationsföreläsningar, filmvisning och indisk mat. Det bjöds det på när Teologen anordnade temadag om indiska religioner.

Målet med temadagen var att låta studenter och doktorander mötas och inspireras av den forskning som görs vid institutionen.

– Vi hoppas på att locka studenter att inrikta sig på det här området, sa Kristina Myrvold, forskare och lärare i religionshistoria med inriktning på indiska religioner.

Politik, psykologi och resebilder

Dagen började med en gästföreläsning om religion och politik i Sydostasien av Torkel Brekke från Oslo universitet och fortsatte med att Olle Qvarnström från den egna institutionen berättade om sitt arbete med tolkning av gamla sanskrittexter och religiösa grottmålningar. Därefter bjöd religionspsykologen Anton Gheel på visning av film och bilder från sina besök i Butan och Nepal. Han har besökt buddhistiska hem, tempel och festivaler för att forska i intensiva religiösa upplevelser. Avslutningsvis hölls ett seminarium, där institutionens doktorander fick chansen att presentera sina forskningsprojekt kring indisk religion.

Få studenter

Marte Nilsen, doktorand i religionshistoria med fokus på religiösa konflikter i Sydostasien, var nöjd med dagen.

– Det är intressant att höra om vad kollegorna gör. Det var inspirerande att se vilket vitt spann indisk religion sträcker sig över. Det kan gälla allt från gamla grottmålningar till samtidspolitik.

Bland gästerna som högg in på aloo gobi och samosas fanns dock inte många studenter. De flesta var anställda vid institutionen.

– Tyvärr är fredag eftermiddag inte riktigt rätt tillfälle för att locka ungdomar, konstaterade Kristina Myrvold. Men vi tänkte anordna liknande dagar framöver, så det kommer fler chanser.

Text: Ida Ölmedal
Foto: Isabel Nilson