AFB varnar för kaos vid adressbyte

- in Nyheter
@Lundagård

Under tisdagen höll AF Bostäder en presskonferens för att berätta om vilka konsekvenser som kommunens beslut om att ändra cirka 2 000 adresser kommer att få. Men några klara besked kunde inte ges.

– Vi vet inte hur vi ska tackla adressfrågan eller när det ska göras, det är upp till kommunen. Men det är teoretiskt omöjligt att byta ut alla skyltar på två veckor, säger Rolf Svensson, vd på AF Bostäder.

Han uppskattar i stället att det behövs sex månader för att genomföra adressändringen på ett bra sätt och för att undvika att kaos bryter ut. Företaget har nu bjudit in kommunen för att föra en dialog.
– Om kommunen bestämmer sig för genomföra adressändringen om två veckor trots detta, visar de tydligt att de inte är intresserade av att samarbeta, säger Rolf Svensson.

”Ny adress inte det värsta”
Under tiden försöker AF Bostäder förbereda och informera studenter så gott det går. Bland annat har IT-konsulter börjat undersöka hur lång tid det skulle ta att ändra adresserna i deras system. Enligt Rolf Svensson skulle adressändringen innebära att personalen skulle tvingas att arbeta med dubbla adresser relativt lång tid framöver och att AF Bostäders service därmed skulle bli sämre.
– Men det värsta är inte att få en ny adress. Tänk om en ambulans skulle få en utryckning till någon av de här adresserna och inte lyckas hitta eftersom adressen inte stämmer med skyltningen, säger han och fortsätter:
– Vi har kontaktat räddningstjänsten, polisen och Skatteverket för att diskutera hur man ska lösa frågan. De är skrämda.

Ingen hyreshöjning
Tills vidare ser det dock inte ut som att beslutet kommer att innebära någon hyreshöjning för studenterna. Men det är ändå studenternas pengar som kommer att finansiera adressändringen. Rolf Svensson säger att de internt ska diskutera hur man kan undvika hyreshöjningar och att det är mest troligt att planerade projekt får skjutas upp till förmån för adressändringen.
– Det blir något annat som får stryka på foten, säger han.

Läs mer om kommunens beslut här:

”Kommunen motarbetar studenterna”

Text: Louise Sillén