Terminsstart med hajar och högtider

- in Novisch, Nyheter, Studentliv
@Lundagård

– Phöset vet att du, nolla, är rädd, orolig och rent av skräckslagen.

Det var ord och inga visor när terminen startade för de nya studenterna vid Lunds tekniska högskola, LTH, på måndagen.

I en becksvart hörsal sitter de nya studenterna vid civilingenjörsprogrammet i ekosystemteknik och lyssnar intensivt på sex diktatorer i svarta solglasögon, blå kavajer och hajfena på ryggen.

När sextetten har lärt sina nollor, som nykomlingarna på LTH kallas, att säga ”Haj Phöset” och ”Haj då Phöset” i monoton kör, är det dock ingen som verkar direkt skräckslagen.

Febril aktivitet

Strax tar de något mer vänligt inställda faddrarna över för att dela in de nya studenterna i grupper med temat högtider.

Det råder en febril stämning när jultomtar, nyårsfirare och påskkärringar ska samla sina nollor. 20-åriga Tove Juhl Andersen hamnar i Halloweengruppen.

– Detta var helt klart den grupp som hade bäst utstyrsel, säger hon och nickar mot faddrarna ”Motorsågs-Axel” Hagström i lila hår och vitsminkade ”Slemma” Karlsson.

“Massa fest och kul grejer”

Tove Juhl Andersen, som kommer från Karlskrona, har höga förväntningar inför nollningen:

– Man har hört mycket om den, mest att det ska vara skitroligt. Massa fest och kul grejer i en vecka. Sen ska det bli kul att träffa alla nya människor som man ska plugga ihop med, säger hon.

På planen utanför kårhuset tittar solen fram och Motorsågs-Axels smink börjar rinna nedåt medan han försöker överrösta surret från hundratals nollor och faddrar.

Efter viss möda har han lyckats förmedla dagens program, bestående av bland annat käk, speed-dating och namnlekar till gruppen.

Med 15 förväntansfulla nollor i släptåg ger sig han och de andra faddrarna iväg för att starta en fullspäckad nollningsvecka.