"Universitetet ville slå två flugor i en smäll"

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Svein-Arne Sellvik, Seniorkonsulent vid universitetsbiblioteket i Bergen, som var produktionsledare till ”Et plagieringseventyr”, en häpnadsväckande youtube-skröna. Varför en film om fusk?

– Universitetet ville slå två flugor i en smäll. Samtidigt som vi lyfter upp problematiken kring den ökade plagieringen, vill vi vända oss till en yngre publik som uppskattar metoden.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Vi räknade med att det kunde bli en del kritik och att några inte skulle gilla metoden. Men det har varit tvärtom. Jag har inte hört om några negativa reaktioner. Flera högskolor har i stället hört av sig för att använda filmen i uppmuntrande syfte inför akademiskt skrivande.

Specialeffekter, Barack Obama och stora dansnummer – det känns som en påkostad produktion?

– Den var verkligen inte dyr. Allt är gjort utanför arbetstid med volontärer, och utrustningen har vi lånat från en av våra institutioner. Det enda som har kostat är de två sommarjobbande studenterna som skrivit manus och klippt ihop materialet. Vi hade en diskussion kring hur vi ville göra, och detta blev det mest passande mediet för ändamålet.

Studenten festar loss och lockas bort från studierna av några bröst. Bilden som ges av studentlivet är ganska stereotyp, har ni reflekterat över det?

– Det kanske är så att Sverige har fler mönsterstudenter än här, haha. Nej, allt är en parodi, med starkt förstärkta bilder. Men jag skulle nog ändå säga att det finns en stor grad av igenkännelse, studentlivet innehåller trots allt missade pluggstunder när man festat loss.

Totalt uppskattas produktionen ha kostat 500 000 norska kronor. Se filmen här