Nu görs det kritiserade antagningssystemet om

- in Nyheter

Nu har regeringen beslutat att ändrade nya antagningsreglerna eftersom de missgynnade äldre och utländska studenter.

Högskoleverket har bland annat fått i uppdrag att värdera hur lätt eller svårt det är att få höga betyg i olika länder.

Christoffer Ivarsson, ordförande för Lunds universitets studentkårer, tror att det kommer att bli besvärligt.

– Det är inte ens möjligt för svenska skolor, säger han.

Inför höstterminen infördes nya antagningsregler till högskolan. Sökande med gymnasieexamen från 2003 och framåt har fått extra meritpoäng för särskilda kurser.

Kritiken blev massiv då de nya reglerna visade sig diskriminera sökanden med äldre och utländska gymansiebetyg. De har inte kunnat tillgodoräkna sig några meritpoäng och har stängts ute från utbildningar med högt söktryck.

Nu ändrar regeringen antagningsreglerna igen och ger också dessa grupper möjlighet att tillgodoräkna sig meritpoäng. Förändringen välkomnas av Lunds universitets studentkårers ordförande Christoffer Ivarsson.

– Det är bra att regeringen inte låter sig hindras av prestige utan tar tag i problemet, säger han.

Svårt att bedöma utländska betyg

Regeringen har gett Högskoleverket och Verket för högskoleservice i uppdrag att göra om antagningssystemet så att utländska studenter ska kunna konkurrera på lika villkor.

Dessutom ska Högskoleverket bedöma hur lätt eller svårt det är att få olika betyg i olika länder. Christoffer Ivarsson är skeptisk till att värderingen kommer att kunna genomföras.

– Högskoleverket har ju ingen möjlighet att bedöma hur lätt eller svårt det är att få betyg i olika svenska skolor ens, så att de ska kunna jämföra utländska skolor är inte särskilt rimligt. Det står nog med för syns skull, säger han.

Äldre sökande får meritpoäng hösten 2011

Regeringen ger också Högskoleverket och Verket för högskoleservice i uppdrag att värdera äldre gymnasiebetyg och kursplaner enligt dagens meritsystem.

– Uppdraget säger i princip att Högskoleverket ska hitta en lösning, att det aldrig var meningen att äldre sökande skulle diskrimineras, säger Christoffer Ivarsson.

Redan till nästa hösttermin kommer äldre sökande att kunna tillgodoräkna sig meritpoäng. Utländska sökanden får ock vänta till hösten 2012 eftersom det tar tid att utarbeta omvandlingssystem för internationella betyg.