Inga nya rutiner efter läcka

- in Nyheter, Studentliv

På tisdagseftermiddagen spärrades ett stort område runt Fysicum av sedan en flaska med frätande väteklorid tappats och börjat läcka.

Nu ska polisen utreda händelsen, men ansvariga på Fysicum beskriver säkerheten som god.

Flaskan åkte i marken i samband med att den skulle forslas bort från Fysicums lokaler.

När polis och räddningstjänst kom till platsen spärrade de av ett stort område runt gasläckan och stängde bland annat av en del av Tornavägen.

”Alla verkade veta vad de höll på med”

På plats fanns Naturvetarkårens vice ordförande Henrik Gustafsson som bevittnade hur räddningspersonalen arbetade med att neutralisera gasen.

Han tycker att de gjorde ett bra jobb.

– Det gick smidigt och bra. Alla verkade veta vad de höll på med, säger han.

Kan ge frätskador

Enligt Knut Deppert, professor vid avdelningen för det fasta tillståndets fysik, innehöll flaskan vid detta tillfälle inte särskilt mycket gas och således var skadorna som just denna incident skulle kunna ha orsakat ganska begränsade.

Men han framhåller att gasflaskor bör behandlas med stor respekt och att hanteringen bör ske av personer med tillräcklig utbildning i säkerhetsrutinerna.

– Väteklorid är en giftig gas som kan ge frätskador på huden om man kommer i kontakt med den, säger han och fortsätter:

– Om man andas in det är det förstås också mycket skadligt.

Andra läckan i höst

Leveransen i tisdags utfördes inte av personal från Fysicum utan av en transportfirma som anlitats av Aga Gas.

Det är inte första gången denna termin som incidenter av liknande slag rapporterats. Senast i slutet av augusti larmades räddningstjänsten om en misstänkt gasläcka i en av Fysicums lokaler.

Finns det brister i Fysicums säkerhetsrutiner?

– Vi drar lärdom av alla sådana här händelser och ser över rutinerna varje gång för att se om vi kan göra dem bättre, säger Knut Deppert och fortsätter:

– Vi är mycket noga med säkerheten.

Han tycker att tisdagens incident visar att Fysicum har goda säkerhetsrutiner och förberedelser för att klara av situationer som denna.

– Vår personal gjorde precis som de skulle.

Utreds av polis

Knut Deppert menar att Fysicum under de senaste tio åren skärpt sina rutiner och förbättrat säkerheten på flera punkter. Dels genom att se till att alla får ordentlig utbildning i säkerhetsåtgärder och förebyggande rutiner. Och dels genom att skaffa nya larm som varnar för just gasläckor.

Efter tisdagens incident har polisen upprättat en anmälan om arbetsmiljöbrott.

Händelsen kommer även att utredas av Lunds tekniska högskola och Aga Gas.